Az izraeli holdszonda megelőzte a magyar Pulit

Paradox módon, mégis ez biztosíthatja a magyar jármű számára a holdraszállást.
Hirdetés

Van ez a kedves kis magyar műszer, a Puli, amelyet Tusványoson volt alkalmunk élőben megszemlélni (lásd fotónkat), s amely nem más, mint egy holdjármű: ha minden a Puli Space Technologies nevű cég tervei szerint alakul, és a robotot sikerül eljuttatni a Holdra, akkor a magyar lehet a negyedik nemzet – az amerikaiak, az oroszok/szovjetek és kínaiak – után, amely a Holdra léphet, még ha „csak” egy járművön keresztül is. A PST ugyanis részt vesz az űrszondával a Google Lunar X Prize versenyen, ezt az a csapat nyeri, amely elsőként juttat túlnyomórészt (90 százalékben) magántőkéből finanszírozott szondát a Holdra.

Illetve ez volt a helyzet egészen október első hetének végéig. Azóta ugyanis már csak az ötödik helyért versenyezhetnek a magyarok, a versenyben részt vevő izraeli csapat ugyanis megelőzte őket.

A jó hír, hogy ez nem baj.
 
Mi történt? A GLXP izraeli csapata, a SpaceIL, jeruzsálemi sajtótájékoztatóján, Reuvén Rivlin izraeli elnök   jelenlétében bejelentette, hogy holdszondájuk 2017 második felében egy Falcon 9-es fedélzetén indul el a tervek szerint a Hold felé – írják közleményükben a pulisok.
 
A Google Lunar XPRIZE órája 2017. december 31-ig ketyeg, addig kell sikeresen végrehajtani a kiírás szerint feladatokat:  az égi kísérőnkre eljuttatott robotnak legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre.
 
A 2017-es határidő feltétele volt, hogy legalább egy csapatnak le kell tenni az asztalra egy rakétaindítási szerződést („launch contract”) 2015. december 31-ig, ezt most a SpaceIL teljesítette.
 
Minden többi csapatnak, aki benn akar maradni a versenyben – így a verseny egyetlen magyar résztvevőjébek, a Pulinak is – 2016. december 31-ig kell bemutatnia saját indítási szerződését.A Moon Express még október 1-én jelentette be, hogy 3 indításra kötött szerződést a Rocket Lab fejlesztés alatt álló Electron rakétarendszerével. Ezt azonban az XPRIZE Alapítvány még nem erősítette meg.
 
A Puli sikeres küldetése esetén azonban a magyarok még mindig elnyerhetik az első európai (pontosabban: európai uniós) nemzet címét, amely a Holdra lépett.
 
Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés