Akit csak ért, lefizetett a bukaresti vízműcég

Most többek között a francia vállalat exigazgatója felelhet a brutális mértékű korrupciós ügyért.
Hirdetés

A bukaresti ivóvíz-szolgáltatást biztosító, francia tőkével működő Apa Nova Részvénytársaságot is elérte a korrupcióellenes harc.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kezdeményezésére bírósági felügyelet alá helyezték szerdán a társaság francia állampolgárságú volt igazgatóját. Az igazgató nem hagyhatja el Romániát, nem veheti fel a kapcsolatot volt beosztottaival, és rendszeresen jelentkeznie kell egy rendőrőrsön.

Az ügyészség szeptember vége óta vizsgálja a bukaresti vízszolgáltató működését. A gyanú szerint a társaság a teljes önkormányzati testület lefizetésével érte el, hogy gyakran emelhesse a szolgáltatása árát, és volt hírszerzők bevonásával saját titkosszolgálatot működtetett, hogy megakadályozza a tiltott ügyletekkel kapcsolatos információk kiszivárgását.

A bukaresti önkormányzati testület 2000-ben adta koncesszióba 25 évre a francia tőkéjű Apa Nova társaságnak a bukaresti vízszolgáltatást. A román főváros monopolhelyzetben levő vízszolgáltatója az elmúlt 12 évben 28 alkalommal emelte a szolgáltatása árát, amely ma az eredeti ár több mint hatszorosa. Bukarestben jelenleg 5,75 lejbe kerül egy köbméter víz. Az önkormányzati tulajdonban levő kolozsvári vízszolgáltató 2,63 lejes, a szintén az önkormányzat tulajdonában levő nagyváradi vízmű pedig – áfával – 3,97 lejes köbméterenkénti áron szolgáltatja az ivóvizet.

 

Hirdetés