Autósztrádát követelnek a bihari vállalkozók

Mert jelenleg a turizmus és a közúti fuvarozás is kárát látja a bukaresti tökéletlenkedésnek.
Hirdetés

Lemondásra szólította fel kedden az Országos Útügyi és Autópálya-társaság (CNADNR) vezetőségét a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége, mert még mindig nem készült el az észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti 60 kilométeres szakasza, és a munkálatok a többi szakaszon is szünetelnek.

Tiltakozásukat a Romániai Munkáltatók Országos Szövetsége (UNPR) is támogatja. A felszólítást napokon belül eljuttatják a miniszterelnöknek és a közlekedési minisztériumnak, kérve, hogy ha a CNADNR vezetői önszántukból nem mondanak le, akkor váltsák le őket, helyükre pedig nevezzenek ki tenni akaró embereket.

A vállalkozók ugyanakkor vegyes bizottság létrehozását is javasolják a képviselőik, a CNADNR és a szállítási minisztérium részvételével, mert – mint mondták –, nem a pénz hiányzik az autópálya elkészítéséhez, hanem az ész.

Mindezt a vállalkozói szövetség vezetői az autópálya Hegyközcsatár és Szalárd közötti nyomvonalán tartott sajtótájékoztatójukon tárták nyilvánosság elé kedden. Ott, ahol évek óta a két községet összekötő út feletti felüljárónak kellene lennie, most egy romhalmaz áll.

Hirdetés

Mint Vitályos Barna, Csatár polgármester elmondta, a két községet összekötő út aszfaltozásával is leálltak, hiszen a nehézgépek tönkretennék a munka eredményét, ugyanakkor az út fontos lenne Csatár községnek, mivel az onnan hét kilométerre lévő Szalárdól gyorsan kiérnének hozzájuk a tűzoltók vagy a mentők.

A félbemaradt felüljárónál egyébként 2014 szeptemberében kellett volna folytatni a munkát. Az útszakaszt 2016 végére kellett volna befejezni, de ott egy kapavágás sem történt. Contantin Jurcă, a szövetség első alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy már egy 50-70 kilométeres szakasz elkészítése is sokat jelentene a turizmusban és a szállításban egyaránt a vállalkozók számára. Ezt megerősítette később Gheroge Silaghi, a Rozoti fuvarozó cég képviselője, aki elmondta, az észak-erdélyi autópálya megépítésével a jelenleg 10-12 óra helyett 6-7 óra alatt tudnák megtenni például a Nagyvárad–Bukarest távot.
 

Hirdetés