Hazai termékekre kötelezi a boltokat a szenátus

Az üzletek kínálta hús, zöldség és gyümölcs legkevesebb 51 százaléka hazai termelésből kell, hogy származzon.
Hirdetés

Hazai termékek kerülhetnek túlsúlyba az élelmiszerboltokban, ha majd a képviselőház is jóváhagyja azt a törvénymódosítást, amelyet ma fogadott el a szenátus. Ez arra kötelezi a jogi személyiséggel rendelkező kereskedőket, hogy az általuk kínált hús, zöldség és gyümölcs 51 százalékát a rövid beszerzési láncból, azaz hazai termelőktől szerezzék be. Az 51 százalék az egyes termékkategóriákra vonatkozik.

Az európai agrárpolitika a rövid beszerzési láncot úgy határozza meg, mint amelyben korlátozott a gazdasági szereplők száma, ezek szövetkezeti rendszerben vesznek részt a helyi gazdaság fejlesztésében, és amelyben szoros a földrajzi, valamint a társadalmi kapcsolat a termelők és a fogyasztók között.
 
A törvénymódosítás szerint december és február között a zöldség és gyümölcs akár 70 százaléka is származhat importból. A szenátus megszavazta, hogy a helyi termékek arányát nem biztosító kereskedőket 25-től 50 ezer lejig lehessen bírságolni, kivéve ha a konkurenciatörvény előírásait kell alkalmazni.
 
A szenátus szakbizottsága szerint a módosítás erősítheti a versenyt az élelmiszerek beszerzési piacán, növelheti a gazdák és mezőgazdasági kistermelők versenyképességét, akárcsak a friss és minimálisan feldolgozott termékek kínálatát, amely hozzájárul a fogyasztók egészségének megőrzéséhez.
 

Hirdetés