Az oroszok már bombáznak Szíriában

Ahogy megkapta a parlamenti felhatalmazást,Vlagyimir Putyin rögtön be is küldte a katonai gépeket Szíriába. Csak az a kérdés,kiket bombáznak.
Hirdetés

És az oroszok nem totojáztak: a moszkvai védelmi minisztérium szerdán megerősítette, hogy Oroszország légicsapásokat kezdett Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen.

„Vlagyimir Putyin, a fegyveres erők főparancsnokának döntése értelmében a repülőgépeink légi hadműveletet folytattak és precíziós csapásokat mértek a szárazföldön az Iszlám Állam terrorcsoport szíriai célpontjai ellen” – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője. A tájékoztatás szerint katonai felszerelésekre, kommunikációs berendezésekre, valamint fegyver-, üzemanyag- és lőszerraktárakra mértek csapást a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács Vlagyimir Putyin elnök kérésére szerdán hagyta jóvá az orosz hadsereg külföldön történő bevetését, lehetővé téve az orosz légierő részvételét az IÁ szíriai állásai elleni támadásokban.

Putyin szerdán kijelentette, hogy országa légiereje támogatást fog nyújtani a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek. Azt ugyanakkor kizárta, hogy Moszkva szárazföldi harcoló alakulatokat küldjön az IÁ ellen. Putyin elmondta, arra számít, hogy a konfliktus politikai rendezése érdekében Aszad tárgyalóasztalhoz fog ülni a szíriai ellenzék képviselőivel.

Szíriai biztonsági források szerint az orosz hadsereg a helyi kormányerőkkel együttműködve Szíria három tartományában is légicsapásokat hajtott végre. Az orosz és szíriai repülőgépek a mai napon számos csapást mértek a terroristák állásaira Hama, Homsz és Latakia tartományban – jelentette a szíriai állami televízió.
 

Na de kit lőnek?

Szíriai ellenzéki csoportok ugyanakkor azt állították, hogy az ő állásaikra mért légicsapásokat az orosz légierő Hama tartományban és Homsz város közelében, nem az Iszlám Államra. A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű mérsékelt ellenzéki fegyveres csoport egy tisztje közölte, az orosz gépek a Hama tartomány északi részén tartózkodó ellenzékieket bombázták. Hangsúlyozta, ezeken a területeken nincsenek dzsihadisták, és teljes mértékben az SZSZH irányítása alatt állnak. A törökországi székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) ellenzéki szervezet elnöke Twitter-bejegyzésében közölte, a Homsz város környéki légicsapásoknak legalább három tucatnyi civil áldozata is volt. A lebombázott helyszíneken sem az IÁ, sem az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front fegyveresei nincsenek jelen – tudatta.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy úgy tűnik, nem az IÁ uralta területekre mértek csapást az orosz gépek. Ezt a francia külügyminiszter is megerősítette, mondván, hogy az első jelek alapján az oroszok által támadott területek nem az IÁ ellenőrzése alatt állnak. Laurent Fabius, akinek elmondása szerint Moszkva nem értesítette előre Párizst a katonai beavatkozásról, hangsúlyozta: a szíriai légicsapásoknak nem a polgári lakosság és a mérsékelt ellenzékiek, hanem terroristák ellen kell irányulniuk. Hozzátette, a szíriai légtérben bekövetkező légi balesetek elkerülése érdekében fontos az egyeztetés a közel-keleti országban beavatkozó felek között.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő később a „tények eltorzításának” nevezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint az orosz harci gépek nem az IÁ állásait támadták Szíriában. Azt is határozottan tagadta, hogy az orosz légicsapásokban civilek haltak volna meg Szíriában. „Oroszország éppen hogy megkezdte a hadműveletet az Iszlám Állam ellen, és máris számos hamis jelentés jelent meg a médiában, amelyek szerint békés civilek halnak meg az orosz akció eredményeképpen” – mondta Zaharova, aki szerint információs háború zajlik Oroszország ellen.

Hirdetés

Az orosz légierő Szíriában pontosan célzott csapásokat hajt végre, amelyek csak az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének állásai ellen irányulnak – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, miután amerikai kollégájával, John Kerryvel tárgyalt New Yorkban. Az orosz diplomácia vezetője szerint előre, nyíltan megmondták – Vlagyimir Putyin elnök nem is egyszer -, hogy a szíriai vezetés kérésére „kizárólag az Iszlám Állam és más hasonló terrorista csoportok elleni harcot” segítik. Ha az Egyesült Államok részéről olyan aggodalmak vannak, hogy „a célpontok esetleg nem ezek voltak … akkor ezt nyilván bizonyítani tudják” – tette hozzá.
 

Mindenki mindenkivel egyeztet. Vagy nem

Egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes azt közölte, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán telefonon beszélt orosz kollégájával, és a beszélgetés során veszélyesnek nevezte Oroszország szíriai beavatkozását.

Kerry néhány órával később, az ENSZ Biztonsági Tanácsában ugyanakkor már úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok kész üdvözölni az orosz katonai fellépést, ha az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida terrorszervezetek ellen irányul, de Washingtont súlyosan aggasztaná, ha Moszkva olyan területre sújtana le, ahol az IÁ nem folytat műveleteket.

John Kirby amerikai külügyi szóvivő elmondta, az oroszok előre tájékoztatták az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét, hogy légicsapásokat kezdenek Szíriában, valamint azt kérték, hogy az amerikai hadsereg repülőgépei kerüljék el Szíria légterét a légicsapások idején. A szóvivő kijelentette, az Iszlám Állam elleni, Washington vezette nemzetközi koalíció a korábbi terveknek megfelelően továbbra is légicsapásokat fog végrehajtani Irakban és Szíriában a terrorcsoport felszámolása érdekében.

„Világossá tettük és a külügyminiszter is világossá tette, hogy ez az orosz lépés semmilyen módon nem változtat az Egyesült Államok vagy az IÁ elleni koalíció misszióján, különösképpen a légi hadjáratokon” – emelte ki sajtótájékoztatóján John Kirby.

Mindazonáltal amerikai kormányzati forrásokból származó értesülések szerint a Szíriában szerdán megkezdett orosz légicsapásokat megelőzően még nem kezdődtek meg a potenciális konfliktusok kiküszöböléséről szóló kétoldalú katonai tárgyalások.
 

Hirdetés