Az összefogás sikere a himnuszéneklési perben hozott ítélet

Az RMDSZ, az MPP és az EMNP sepsiszentgyörgyi képviselői közösen tartott sajtótájékoztatójukon értékelték így a Kovászna Megyei Törvényszék keddi döntését.
Hirdetés

Október 4-én, vasárnap 17 órától a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren tartanak ökumenikus istentiszteletet annak apropóján, hogy a Kovászna Megyei Törvényszék elutasította a magyar himnusz éneklésért folytatott perben a kormányhivatal fellebbezését. Így megerősítést nyert, hogy – természetes módon – továbbra is lehet énekelni a magyar himnuszt.

Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei szervezetének elnöke, valamint az RMDSZ képviseletében Antal Árpád András és Tamás Sándor, az EMNP képviseletében Bedő Zoltán megyei tanácsos közös sajtótájékoztatót tartottak szeptember 30-án, az MPP székházában – tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

Nem dőlnek hátra a keddi eredmény után – hangsúlyozta Kulcsár, arra utalva, hogy a törvényszék ugyan elutasította a kormányhivatal fellebbezését, viszont a prefektus sem írásban, sem szóban nem visszakozott a korábban kirótt bírság ügyében. Úgy vélekedett, a prefektusnak távoznia kell tisztségéből.

„Ha az a személy, aki a törvényesség betartásáért felel, nem tudja a törvényt értelmezni, akkor nincs mit itt keresnie” – fogalmazott Kulcsár.

Antal Árpád András, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke hangsúlyozta: a himnuszéneklés körüli botrányt érdemes az azt övező eseményekkel együtt értelmezni. A korábbi prefektus az elnökválasztások után állította ki a büntetést, szerinte azért, mert megakarták büntetni a székelységet a Johannisra adott szavazatok miatt. Antal szerint az is egyértelmű, hogy ha a miniszterelnöktől jön az utasítás, akkor nem váltják le a prefektust, a probléma tehát Bukarestből ered, onnan utasítják a kormányhivatalt, hogy olyan döntést hozzon, amely sem az itteni magyaroknak, sem a románoknak nem érdeke.

A gondolatot folytatva Tamás Sándor megyei elnök rámutatott: egyetlen hasonló ügyben sem szabad meghátrálni, hanem ha kell, utcára kell vonulni. A mostani pozitív bírósági határozatnak az összefogás a legnagyobb hozadéka.

Nyilvánvaló, hogy az összefogáshoz kellett egy becsületbeli ügy – mondta.

Hirdetés

Az EMNP-s megyei tanácsos, Bedő Zoltán leszögezte: a Kovászna megye korábbi és a mostani prefektusa is sajátságosan értelmezi a törvényeket, hiszen szerintük az a megengedett, amit a törvény leír, holott minden demokráciában az számít törvényesnek, amit a jogszabályok nem tiltanak. Pethő István, MPP-s megyei tanácsos egyetértett azzal a gondolattal, hogy a magyarságot csupán akkor lehet mobilizálni, ha látják az összefogást egy olyan ügyben, amely közös érdek.

A törvényszék döntését minden jelenlévő az összefogás győzelemként könyvelte el, hangsúlyozva, hogy a közös ügyek felülírják a pillanatnyi politikai érdekeket – számol be a közlemény.

Fotó: Székelyhon/Kocsis-Boldizsár János

Hirdetés