A székely himnusszal próbált hergelni a sportlap – nem jött be

Elénekelték a szekujok! Focimeccsen! Nyilvánosan!
Hirdetés

Elénekelték a székely himnuszt, Csíkszeredában, egy focimeccsen – írja a Gazeta Sporturilor című sportnapilap olyan stílusban, mintha egy szeredai atyafi éppen most lépte volna át a román–magyar határt Erdéllyel a Fila válltáskájában.

A szörnyű esemény az FK Csíkszereda és az Radnót SK 3. ligás összecsapásán történt még pénteken, de a lapnak csak most mesélte egy el szemtanú.

A Gazeta ezek után megkereste mérkőzés bíróit. A Neamţ megyei mérkőzésvezető csak a vállát vonogatta: „igen, a szurkolók énekeltek, nem a játékosok, de nem tudom, mit, mivel nem tudok magyarul”. Nem akart megfelelni a felháborító eset nyomán botrányt kirobbantani készülő bukaresti sportújságírók elvárásainak az egyik háromszéki (szintén román nemzetiségű) vonalbíró sem, aki azt mondta: a szurkolók támogatták a csapatukat, semmi bajuk nem volt a vendég csapattal.

A Gazeta ezután belinkeli a YouTube-ról a székely himnuszt, majd közli a szöveg román fordítását is, de sem a román média, sem az EB, sem az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tűzte napirendre a Románia területi integritását súlyosan veszélyeztető incidenst.

Hirdetés