Megnyílott a tanév? Megírom!

Remek ötlet éreztetni a BBTE gólyáival, hogy valódi közösségbe csöppentek Kolozsváron, de ehhez nemcsak ürügy kell, hanem tartalom is.
Hirdetés

Ünnepélyes, nagyrészt feszengő de helyenként játékos volt a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának ma délutáni tanévnyitója. Végre nemcsak a karok vagy a tanszékek szerveznek maguknak ilyet, hanem a ma déli összegyetemi tanévnyitót délután a magyar tagozat saját rendezvénye követte. 

Ez a legnagyobb magyar nyelvű akadémiai kör Kolozsváron, nagyon jó, hogy a gólyák és a felsőbb évesek érzik, hogy ez egy többé-kevésbé önálló közösség, saját és sajátos élettel, amelynek fő ritmusát saját ünnepei adják meg. És hogy ez az akadémiai közösség része a kolozsvári magyarok közösségének, amelyet annak választott, illetve felszentelt vezetői csendben, de annál hatásosabban képviseltek ma a BBTE dísztermében.
 
Tanévnyitó notabilitásokkal
 
Egyházi, közéleti vezetők fülelnek be az akadémiába.
 
A tanévnyitó ünnepi, rítus jellegű részével nem is volt gond: a Visszhang kórus hol felemelőt, hol játékosat énekelt, Soós Anna matematikus, a magyar tagozatot vezető rektorhelyettes szokásához híven röviden, tárgyszerűen mégis kedvesen szólt. Azért kell ünnepet, nagy felhajtást rendezni az egyetemi év kezdetének, hogy egyrészt tudjuk, miért vagyunk itt, másrészt hogy az egyetemi élet hétköznapjai se váljanak rutinná – mondta.
 
Idén 10 868 diákot vett fel az egyetem alapképzésre, közülük több mint ezret a magyar tagozat, és intézményvezetőként nem hagyhatta szó nélkül az egyetemek hazai és nemzetközi rangsorát, ahol a BBTE egyre feljebb kúszik. Megemlítette a szakkollégiumokat és a felsőoktatásba egyre természetesebben beépülő mesteri és doktori képzéseket, amelyeket már elsőévesként sem árt figyelni, tervezni. A végén pedig megnyitottnak nyilvánította az idei tanévet.
 
Rés Konrád Gergely, a KMDSZ elnöke hozta a kötelező címszavakat: fejlődés, tanulás, karrier mellett pezsgő város, ififőváros, Diáknapok, TDK, kari képviselők, A Kártya.
 
Tanévnyitó a BBTE-n
 
Balról jobbra: Rés Konrád Gergely, Nagy László, Soós Anna, dr. Imecs Zoltán. És igen, a megnyitót élőben közvetítette a közszolgálati televízió kolozsvári magyar adása.
 
A megnyitó szakmai része, dr. Imecs Zoltán adjunktus előadása kellett volna éreztesse, mitől sajátos ez az akadémiai közösség, miben más, mint a középiskolai osztályunk vagy a kocsmatársaságunk. A földrajz kar oktatója Felülnézet címmel a távérzékelésről tartott előadást, amely kimerült a légi felvételek történetének és a mai műholdfelvételek alkalmazásának – nem a vázlatos ismertetésében, hanem – illusztrálásában.
 
Konkrétan képeket nézegettünk a kivetítőn. Vagány, látványos képeket, amelyek viszont hiába gerjesztették a kíváncsiságunkat, azt az előadás nem elégítette ki sem technikai, sem tartalmi részletekkel. Nem az az új számunkra, hogy a műholdfelvételeket időjárás-előrejelzésre, termésbecslésre, természeti és ember előidézte katasztrófák következményeinek vizsgálatára használják, hanem az, hogy hogyan. 
 
Sem a képeken ábrázolt jelenségekről, történetükről nem tudtunk meg többet, mint ami első ránézésre is látszott, sem a képek elkészítésének technikájáról, csak annyit, hogy egyesek 670 km-es távolságból készültek, mások pedig olyan részletgazdagok, hogy a vatikáni Szent Péter téren gyülekező embereket is ki lehet venni rajtuk.
 
Tanévnyitó a BBTE-n
 
Úgyhogy én is ezzel a fenti képpel illusztrálom, mi hiányzott még a megnyitóról: a levezetés, a kapcsolatteremtés, networking kerete. Annak kitalálása, hogy az egyetem hogyan segítse a megjelent akadémiai és közéleti körök keveredését a megnyitó után. Fogadás, koccintás, bármi, ami közben Mile Lajos főkonzul, Horváth Anna alpolgármester vagy a püspökök el tudnak beszélgetni az új és régi diákokkal, azokkal a fiatal oktatókkal, akik eljöttek a tanévnyitóra, és akiktől már több színvonalas előadást is hallottunk ugyanebben a teremben.
 
Hogy senki se azt érezze, kötelező megjelennie a tanévnyitón, hanem mert maga az esemény és a közösség csábítja.
 
Imecs Zoltán tanár úr is megemlítette, időnként furcsállják tanár kollégáival, hogy már alig vannak 1989 előtt született diákjaik. Az 1989 után született diákok viszont két erős (bár statisztikailag nem értelmezhető) benyomást tettek eddig rám: immunisak a kötelezőre, a formaságokra, annál inkább bejön nekik a tartalom, a marketing által is istenített kontent.
 
Adjatok nekik.

Hirdetés