Meglepetés: a spanyolok szerint nem is győzött a függetlenség

Mariano Rajoy miniszterelnök és a madridi sajtó egy része kemény matekozásba kezdett, hogy bebizonyítsa: Katalónia nem támogatja az elszakadást.
Hirdetés

A függetlenségi pártokat tíz katalánból négy támogatta a választásokon, tehát „nem bírják a katalán társadalom többségének támogatását” – jelentette ki a spanyol miniszterelnök hétfői madridi sajtótájékoztatóján, értékelve a katalán parlamenti választások eredményét.

Mariano Rajoy elmondta – Erdélyben nem teljesen ismeretlen retorikát használva –, hogy kész a párbeszédre az újonnan megalakuló katalán kormánnyal, de  

nem hajlandó beszélni Spanyolország egységéről, 

a nemzeti szuverenitásról, az állampolgári egyenlőségről. Ha a katalán kormány terve, hogy megkerülje a törvényt, vagy olyan kijelentéseket tegyen, amelyek ellentmondanak az autonóm státusszal járó szabályoknak vagy az alkotmánynak, akkor a spanyol kormány be fogja tartatni a törvényt – hangsúlyozta.
 
A spanyol kormányfő beszélt arról, hogy Katalóniában egy új kormányzati ciklus kezdődik, az újonnan megalakuló kormánynak pedig minden katalánért dolgoznia kell a nagyobb gazdasági és társadalmi jólétért. Ezen kívül felhívta az új katalán vezetés figyelmét arra, hogy 

számolja fel Katalóniában a megosztottságot, 

a feszültséget, a szembenállást, a monológot pedig váltsa párbeszédre. A spanyol kormány továbbra is biztosítja a jogállamiságot – mondta Mariano Rajoy.
 
Az is várható volt, hogy a spanyol sajtó eltérő nézőpontok alapján értékeli az eredményt, mint a katalán. A madridi média – a Rajoy által említettekhez hasonló érvek mentén – a választások eredményét a függetlenségi törekvés vereségének tekinti. A katalán sajtó viszont az „igen” győzelmére helyezi a hangsúlyt. 
 
Az ABC nevű konzervatív napilap szalagcíme szerint Katalónia nem akar menni. A függetlenségi pártok látszólag győztek, de ez valójában visszaesés az előző ciklusban meglévő pozíciójukat tekintve. (Most ugyanis 62 mandátumot nyertek, míg eddig 71 helyük volt.) És hiába nyertek több mandátumot a függetlenségi erők, mert a választók kevesebb mint 50 százaléka szavazott rájuk. A liberális El País című napilap szerint 

a függetlenségi pártok egyszerre nyertek és vesztettek:  

nyertek a választásokon, de vesztettek a népszavazáson.
 
A La Vanguardia katalán napilap szerint persze Felülkerekedett az igen. Az újság elemzésében azt írja, hogy a győzelem bizonytalan jövőt nyit meg, amely a Népi Egység (CUP) nevű párt kezében van. (A parlamenti abszolút többség eléréséhez az ő támogatásuk kell a Junts pel Sí számára.)
 
Abban viszont többé-kevésbé egyetért a spanyol és a katalán sajtó, hogy a választás eredménye a katalán társadalom mély megosztottságáról tanúskodik.

Hirdetés