A függetlenedés is a tét a katalán parlamenti választásokon

Ellentmondásos adatok vannak a lehetséges forgatókönyvről. Meglehet, hogy a függetlenségi pártok megnyerik a választásokat, de a többség nem akarja az elszakadást Spanyolországtól.
Hirdetés

Rendben, incidens nélkül kinyitottak a szavazóhelyiségek és megkezdődött a voksolás a parlamenti választásokon Katalóniában – közölte a Meritxell Borras, választások lebonyolításáért felelős tanácsos vasárnap Barcelonában. A katalán parlamenti választásokon nemcsak a 135 képviselői hely sorsa dőlhet el, hanem a térség függetlenné válása is tét.

Az önálló Katalán állam létrehozásáért küzdő párttömörülés, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) hónapokkal ezelőtt bejelentette: ha megnyerik a választásokat, egyoldalúan megindítják az elszakadási folyamatot Spanyolországtól. A kezdeményezés élén a katalán kormánypárt áll.

A spanyol kormány viszont azt hangsúlyozza, hogy szeptember 27-én kizárólag a parlament összetételéről dönthetnek törvényesen, és az egyoldalú elszakadás törvénybe ütközik.

Vasárnap 5,5 millió szavazót várnak az urnákhoz Katalónia több mint 2700 szavazóhelyiségben, amelyek este 20 óráig tartanak nyitva. Az előrejelzések szerint a függetlenségi pártok megnyerik a választásokat, de az abszolút többséget nem tudják megszerezni. Ugyanakkor az adatok ellentmondóak, mert a megkérdezettek többsége nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy akarja-e a katalán autonóm közösség kiválását Spanyolországból.

Fotó: Manu Fernandez / Associated Press

Hirdetés