Iliescu: nem engedélyeztünk CIA-börtönt az országban

Nem mert személyesen találkozni Bukarestben az EP munkacsoportjával. Inkább levelet írt.
Hirdetés

A román állam vezetéséből senki sem engedélyezte börtön létesítését az ország területén az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára – állította Ion Iliescu volt államfő abban a levélben, amelyet az Európai Parlament ebben az ügyben Bukarestben vizsgálódó munkacsoportjához intézett.

Iliescu levelét a Mediafax hírügynökség szerezte meg és ismertette pénteken.

Az EP állampolgári jogi bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) Romániában vizsgálódó munkacsoportja

találkozót kért Iliescutól, de ő csak levélben reagált a megkeresésre,

„sajnálatát” fejezve ki, hogy személyes beszélgetésre nem kerülhet sor.

A volt államfő leszögezte: egyetlen idegen állam sem kérte Romániától, hogy börtönt létesíthessen az országban, és ő nem is engedélyezett volna ilyesmit.

Iliescu felidézte, hogy 2005-ben vizsgálóbizottság alakult a szenátusban, amelynek jelentése megállapította, hogy nem léteznek Romániában amerikai titkos börtönökre vagy a CIA engedély nélküli fogolyszállításaira vonatkozó adatok.

Hirdetés

Iliescu hozzátette: nincs tudomása olyan lehetséges áldozatokról, akik arra panaszkodtak volna, hogy román területen kínozta volna őket a CIA, de „ha volnának ilyen esetek, az igazságszolgáltatásnak kell tennie a dolgát” és az áldozatokat kárpótolni kell. „Mindig azt mondtam, hogy az erőszakot nem lehet még több erőszakkal megfékezni, hanem a terrorizmus mélyebb okait kell felkutatni” – írta a volt államfő.

Iliescu volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Ioan Talpeş korábban úgy nyilatkozott: a román hatóságok a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat követően „tranzitközpontokat” bocsátottak a CIA rendelkezésére, de nem tudták, és

„nem is nagyon akarták tudni”, mire használják azokat az amerikaiak.

A NATO-tagság elnyerésére váró Románia igyekezett megbízhatóságát bizonyítani az Egyesült Államoknak, de nem volt abban a helyzetben, hogy érdeklődjön, mire kellenek a CIA-nek a romániai központok, és feltételeket sem szabhatott, mire használhatják azokat, és mire nem – magyarázta Talpeş.

A LIBE az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának februárban megszavazott jelentése után kezdte ismét vizsgálni, milyen mértékben érintettek az uniós tagállamok azoknak a CIA-börtönöknek a működtetésben, amelyekben – a jelentés szerint – kínzásnak minősülő vallatási módszereket használtak. Az amerikai jelentés nem nevezi meg az érintett országokat, de a The Washington Post című lap a jelentés nyilvános részében használt színkódok alapján azt közölte, hogy a befogadó országok egyike Románia volt.

Hirdetés