A kisebbségek a hab a kultfővárosi címre pályázó Vásárhely tortáján

Raed Arafat palesztin származású orvos meg a bevonat.
Hirdetés

A Marosvásárhely 2021 Egyesület hivatalosan is bemutatta, milyen stratégiával pályázza meg az európai kulturális fővárosi címet. A Készült Marosvásárhelyen jelszóval benyújtandó pályázat szerint a város élő pédája az Európai Unió hivatalos jelmondata által is képviselt „egységnek a sokféleségben”.

Az etnikai, nyelvi, vallási és kulturális sokszínűség, mely jellemzi a várost, egyedülálló élménnyel szolgál úgy az itt élő közösségek, mint más európai polgárok számára – írják a kezdeményezők, akik szerint Marosvásárhely egy olyan multikulturális város, ahol sokat tanulhatnak egymástól a különböző nemzetiségek. Úgy vélik, hogy

itt ténylegesen megtanulható, mit jelent Európában élni.

Azt ígérik a kezdeményezők, hogy a kampány öt nyelven (románul, magyarul, németül, cigányul és angolul) fog zajlani, azonban mind a honlapon, mind a közösségi oldalakon egyelőre kizárólag románul olvashatóak az információk.

A stratégia bemutatását célzó sajtótájékoztatón részt vett a palesztin származású, Marosvásárhelyen élő Raed Arafat orvos, a SMURD alapítója, aki elvállalta, hogy a projekt „nagykövete” lesz. A sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy mit jelent számára marosvásárhelyi polgárnak lenni.

Hirdetés

A projekt elsősorban a város akadémiai, kulturális és történelmi jelentőségét emeli ki, és a nemzetiségek harmonikus együttélésére, a hagyományok újbóli felfedezésére fekteti a hangsúlyt. Marosvásárhely

Segesvárral és Szovátával együttműködve vág bele a projektbe, de ezek szerepe a kampányban egyelőre nem ismert.

Az viszont már biztos: október 10-ig Marosvásárhely is benyújtja pályázatát, majd Kolozsvárral, Sepsiszentgyörggyel és a többi romániai pályázó várossal egyetemben november 1-jén tudja meg, hogy átment-e az első szürőn. Amennyiben igen, a végleges döntést 2016. szeptemberében hozza meg a zsűri.

Hirdetés