Fókuszban a kolozsvári zsidó kulturális örökség

Először tartanak zsidó kulturális fesztivált Erdély fővárosában.
Hirdetés

A Határtalan Kolozsvár című rendezvényre október 7. és 11. között várják a közönséget – közölte az MTI-vel az Európa ifjúsági fővárosa program koordinációs irodája. A fesztivált a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Európa ifjúsági fővárosa programot koordináló Share Föderáció szervezi.

A közlemény szerint a fesztivál a Kolozsváron élő zsidó közösség gazdag múltját, kulturális és épített örökségét kívánja bemutatni, ezáltal hangsúlyozva a város multikulturális jellegét. A közlemény idézi Deák Andreát, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetőjét, aki szerint Kolozsváron lépten-nyomon találkozni lehet a magyar zsidó kultúrával. Az ügyvezető hangsúlyozza: a kolozsvári zsidók magyarnak vallották és vallják magukat, a Kolozsvári Zsidó Hitközségben jelenleg is csaknem mindenki magyarul beszél.

„Itt lehet igazán érezni, mennyire nem lehet szétválasztani egymástól a magyarságot és a zsidóságot”

– fogalmaz Deák Andrea.

Az egyesület küldetésének tekinti, hogy az 1920-as trianoni békeszerződéssel a határon túlra került, ám kultúrájukban és nyelvükben erőteljesen a magyarsághoz kötődő maradék zsidó közösségekkel fenntartsa a kapcsolatot, bemutassa a történelmi Magyarország egykori zsidó közösségeinek életét, „valamint azt a korszakot, melynek megismerésétől generációkat fosztott meg a 20. század két totalitárius rendszere, s amelyek gazdag kulturális örökségéről alig tud valamit a mai közvélemény” – áll a közleményben. A fesztivál programját később teszik közzé.

Hirdetés