Orbán Viktor hatpontos javaslatcsomagja a migrációs válság kezelésére

Ezt mutatja be az Európai Tanács szerda este kezdődő rendkívüli ülésén.
Hirdetés

Orbán Viktor magyar kormányfő szerdán a Banz kolostorban (Kloster Banz) ismertette elképzeléseit, miután részt vett a német konzervatív CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán, és megbeszélést folytatott Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a konzervatív CSU elnökével.

A magyar miniszterelnök javaslatai:

1. Görögország megnyerése arra, hogy engedje át külső határvédelmét azoknak az európai országoknak, amelyek készek ebben részt venni.

2. A menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztását még a schengeni övezet határán kívül.

3. A biztonságosnak tekintett országok listájának európai szintű meghatározása. Az uniós tagokat és tagjelölteket automatikusan tekintsék biztonságosnak.

4. Új pénzügyi források érdekében minden tagállam növelje meg egy százalékkal (uniós) befizetését, és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal. Ez három milliárd eurót jelent egyszázalékonként, és annyiszor kell megismételni, amennyi pénzre szükség van a krízis kezeléséhez.

5. Kiemelt partnerség kialakítása azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet. (Orbán külön megemlítette Törökországot, és javasolta, hogy „Oroszországgal is gomboljuk újra a kabátot”).

6. Világkontingens, világkvóták létrehozása, vagyis hogy az egész világot vonják be a menekültválság kezelésébe.

Hatpontos javaslatcsomagjának célja – fogalmazott Orbán –, hogy bevigye a realitást az európai politikába.

Orbán Viktor a tájékoztatón elmondta: a magyar kormány álláspontja szerint

nem a schengeni szabályok felfüggesztése a helyes út.

Nézete szerint lehetséges a jog által megszabott keretek közé terelni a jelenleg „a jogrenden kívül” zajló folyamatokat, és ő ehhez kér támogatást.

Orbán Viktor kérdésre a magyar–horvát határon is „éles határzárat” helyezett kilátásba. „Ha az a jelentés érkezik, hogy képesek vagyunk érvényt szerezni a magyar jogszabályoknak és a fizikai határzárat a zöldhatáron életbe léptetni, és a belépni akarókat a kijelölt pontok felé vagyunk képesek irányítani, akkor el fogjuk rendelni az éles határzárat” – fejtette ki, hozzátéve, hogy e határzár után nem lesz lehetséges büntetőjogi következmények nélkül átlépni a zöldhatárt Horvátország és Magyarország között.

Szólt arról is, hogy a magyar–szerb határon bevezetett határzárral

töredékére esett vissza az illegális belépés Szerbiából.

Hirdetés

Magyarország képes a menekülteljárásokat még a határon, a schengeni övezetbe lépés előtt lefolytatni – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a jelenlegi helyzetben egy keresztény magánember feladata az, hogy segítsen az arra rászorulókon, egy keresztény politikusé pedig az, hogy segítsen nekik minél hamarabb ott folytatni az életüket, ahol az ellehetetlenült, és amíg ez nem lehetséges, addig védelmet adni nekik.

„Teremtsünk olyan körülményeket ott, hozzunk létre eszközöket, úgy kezeljük a mostani válságot, hogy minél előbb visszatérhessenek, hiszen az az ő életük” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hirdetés