Bringautakért és az autonómiáért tekertek

Szép az idő, épp megfelelő a fizikai és politikai mobilizációhoz. Több mindenért pedálozunk Kolozsváron.
Hirdetés

Többrétegű testmozgás tevődött egymásra tegnap este Kolozsvár főterén. A Napoca Kerépkpáros Turistaklub azért időzítette szeptember 22-re az általában hóközepi városi tekerését, mert

  • ez az Európai Autómentes Nap,
  • ez a mostani az Európai Mobilitási Hét,
  • a városháza mostanában fejez be egy csomó olyan útfelújítást, ahova bringautat is tervezett.
Ezért a szeptemberi bringás séta útvonalát úgy alakították, hogy minél hosszabb szakaszokon a bringások a kerékpárúton haladjanak, teszteljék azokat, majd holnaptól online kérdőíven értékelhetik. 
 
Vagyis előre sejthető volt, hogy ez a városi tömegtekerés kivételesen nem a sofőröket, hanem a bringásokat fogja szétfrusztrálni már csak a lassú ritmus miatt is, amellyel mintegy száz bringás tud (nem) haladni az alig egy méter széles bringautakon. 
 
Radu Mititean
 
Amelyekről a főszervező Radu Mititeannak (a képen hnagosbeszélővel) egyébként is lesújtó a véleménye: átláthatatlan a tervezésük, ehhez a városháza nem kérte ki a szakmai szervezetek véleményét, és folyamatosan titkolja a projekteket, rossz a bringautak kivitelezése is: túl szűkek, túl gyakran és indokolatlanul megszakadnak, útakadályba vagy a semmibe vezetnek. 
 
A séta után azonnal megjelentek a visszajelzések a Facebookon, hogy ez milyen rosszul szervezett tekerés volt. Személyesen kifakadni itt lehet: ma este nyolc órától a TIFF Házban, ahova a kerékpáros klub nemcsak bringásokat vár, hanem a sajtó, a közúti rendőrség és a helyi önkormányzat képviselőit is megvitatni
  • a bringautak állapotát,
  • a bringautak fejlesztési lehetőségeit,
  • a köztéri bringatárlók helyzetét.
 
Bringások a kolozsvári autómentes napon
 
Épp szeptember 22-re ért Kolozsvárra Ferkó Zoltán is, aki viszont Erdély autonómiájáért tekert 500 km-t. A kerékpárt vonattal kombinálva jutott el Nagyváradról Szatmárnémetin, Gyergyón, Brassón keresztül Kolozsvárra. Azt az Erdély címert ábrázoló és autonómiát kérő szöveget készíttette el zászlónak, amelyet a kolozsvári városháza nem engedett óriásplakátként kifüggeszteni a városban.
 
Ferkó jópár kört megtett a zászlóval a városközpontban, és semmilyen negatív visszajelzést nem tapasztalt sem itt, sem az országutakon. Nem szóltak be neki, aki jelezni akart, attól csak biztatást kapott, mesélte a Főtéren, mielőtt csatlakozott volna a tömegtekeréshez.
 
Ferkó Zoltán
 
Nem nagy, látványos, egyedi akciók kellenek szerinte az autonómiaügy napirenden tartásához, hanem sok kis, egyéni cselekedet. Például az autonómiát támogató kolozsvári bringások kis zászlót tűzhetnének a bringájukra, helyi lakosok az ablakukba, és akkor naponta több tucat Erdély-zászló tűnne fel a város utcáin.
 
A városháza már másodszor utasította el az óriásplakát kihelyezését, mondta el a szintén bringával érkező Fancsali Ernő, az Autonomy for Transylvania Facebook-csoport és petíció kezdeményezője, az EMNP kolozsvári szervezetének elnöke. Az ügyet nem hagyja annyiban, bírósághoz fog fordulni, mert jó előjelnek tekinti azt is, hogy a szatmári bíróság ítélete szerint az autonómiát népszerűsíteni nem alkotmányellenes cselekedet.
 
Szeptember 30-án pedig vár mindenkit a Széchenyi / Mihai Viteazul térre Erdély pénzügyi autonómiájáért tüntetni.
 
 
 
A hét bringás eseményei Kolozsváron a ma esti közvitával sem zárulnak még le, pénteken délután hattól indul a Főtérről a nem egyesületek, klubok, hanem minden résztvevő által szervezett Critical Mass. A kritikus és autonóm, önszervező tömeg, amely nem szorul rá és nem kíván rendőri felvezetést, csak jó kedvet, felszabadult pedálozást és egymásra figyelést.
 

Fotók, videó, szöveg: Szabó Tünde

 

Hirdetés