„Magyarország magatartása a menekültekkel szemben szégyen Európára”

Találós kérdés: vajon melyik szomszédja mondta a fentieket Magyarországról? A horvátok? A szerbek? Az osztrákok? A románok?
Hirdetés

Bár lassan az összes szomszédos ország ugyanazon az állásponton van, ezúttal (is) Victor Ponta miniszterelnök bírálta ismét a magyar-román határra tervezett kerítés megépítését. A kormányfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői tanácskozása után újságírói kérdésre válaszolva beszélt Magyarországról. Elmondta:

egyelőre fenntartja álláspontját, ami megegyezik a szerb, a horvát, az osztrák miniszterelnök, az Európai Bizottság és az ENSZ-főtitkár véleményével.

Eszerint – tette hozzá – Magyarországnak a menekültkérdésben tanúsított magatartása Európa-ellenes, és szégyen Európa számára. Példátlannak nevezte, hogy Magyarország kerítést épít két EU-tagállam, Románia és Magyarország közé, és úgy vélte, hogy ennek nincs semmi köze az európai szellemiséghez. „Ezért továbbra is védeni fogom a hazámat és a kormányomat” – mondta Ponta.

Hozzátette: felháborítónak tartja, és szerinte Romániában mindenki így kell viszonyuljon ahhoz, hogy a magyar hatóságok beavatkoznak a román belpolitikai játszmákba. „Nincs az a lakáj a román médiában vagy a politikában, aki örül annak, hogy valaki Budapestről szidja Romániát.

Azt akarom, hogy hazánkat Bukarestből irányítsuk mi, és ne mások tegyék Budapestről” – mondta Ponta.

Liviu Dragnea, a PSD ideiglenes elnöke hétfőn elzárkózott attól, hogy válaszoljon a román-magyar diplomáciai vitára vonatkozó újságírói kérdésekre. A hét végén újabb diplomáciai pengeváltás volt Románia és Magyarország között, miután Bogdan Aurescu román külügyminiszter kijelentette: a határok lezárása „autista és elfogadhatatlan cselekedet”, amely sérti az Európai Unió szellemiségét.

Hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált, hogy „több szerénységet várnánk el a bűnvádi eljárás alatt álló román miniszterelnök külügyminiszterétől”. A román külügyminisztérium vasárnap nem akarta kommentálni Szijjártó „újabb”, a román fél által „provokálónak” tartott kijelentéseit.

Fotó: Stoyan Nenov / Reuters

Hirdetés