Cigány népviseletben csempészik a közel-keletieket

Maguk a romák rukkoltak elő ezzel a néphagyományokra építő embercsempészeti módszerrel. És más romák szóltak, hogy ez nagyon nem okés.
Hirdetés

 Romániai roma származású embercsempészek cigány népviseletbe öltöztetve szállítanak Magyarországról Ausztriába és Németországba illegális közel-keleti bevándorlókat – hívta fel a román és magyar hatóságok figyelmét a Mediafax román hírügynökség útján egy kolozsvári roma szervezet vezetője pénteken. 

 
Aurel Pascu, a kolozsvári Roma Emberiesség Egyesület (Asociatia Roma Umanitate) elnöke a hírügynökségnek elmondta: az embercsempészek arra alapoznak, hogy a magyar hatóságok nem ellenőrzik azokat a román rendszámú gépkocsikat, amelyek cigány népviseletbe öltözött személyeket szállítanak. Egyértelműnek gondolják ugyanis, hogy román állampolgárok utaznak ezekben a gépkocsikban. 
 
Az embercsempészek 1500 euróért vállalják, hogy a hatóságokat megtévesztő módon juttassanak el egy-egy illegális bevándorlót Budapestről Bécsig vagy a németországi Passauig.
 
Aurel Pascu elmondta, azért érzi szükségesnek felhívni a hatóságok figyelmét erre a jelenségre, mert el szeretné kerülni, hogy emiatt rossz fényben tűnjék fel a romániai roma integráció az európai hatóságok szemében. 
 
Hozzátette, a romák igazi vezetőinek a közösséggel kapcsolatos pozitív események bemutatása mellett foglalkozniuk kell a negatív jelenségekkel is. Aurel Pascu elmondta, több roma szervezet nevében hívta fel a hatóságok figyelmét az embercsempészek új módszerére.
 
 
A képet a horvátországi Pélmonostornál készítette Mohai Balázs az MTI számára.
 

Hirdetés