Nem hiszi el, mennyit visznek haza a legjobban kereső romániai bankárok

Gyanítjuk, hogy nem ők rontják a közműszámla-fizetési hajlandóságra vonatkozó statisztikákat.
Hirdetés

Lehet irigykedni: Romániában két olyan bankár is van, aki egyenként egymillió eurót visz haza évente. És mindezt legálisan, lepapírozva, jövedelemként. A két szerencsés bankár egyike a banki csúcsvezetés tagja, a másik pedig befektetési szolgáltatásokat nyújtó intézmény élén állhat – közölte az Európai Bankhatóság (EBA) adataira hivatkozva a Ziarul Financiar. 

Hogy ez az összeg lebontva a mindennapok szintjére mennyi? Nos, a két bankár havi keresete 83 ezer eurónak felel meg, vagyis naponta négyezer euróval növekedik a számlájukon levő összeg. Ez a romániai nettó átlagkereset kétszázszorosa.  

Az Európai Bankhatóság sem a bankárok, sem a pénzintézetek nevét nem közölte, azonban gyanítható, hogy ekkora jövedelemmel csakis az öt legnagyobb romániai bank vezetői közül kerülnek ki, ahol a havi bérek megközelítőleg 30 ezer eurós összegnél kezdődnek.

A románok most büszkék lehetnek, mivel Görögországban mindössze egyetlen hasonló bankár van, és a jóval tehetősebb – igaz, lényegesen kevesebb lakosú – Finnországban is mindössze kettő.
 

Hirdetés