Ismét bekérették Budapesten a román nagykövetség ügyvivőjét

Ponta kijelentései miatt, akárcsak egy hónappal ezelőtt.
Hirdetés

Hivatalába kérette a budapesti román nagykövetség ügyvivőjét Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

A tárca keddi közleményében azt írta: miután

Victor Ponta, Románia miniszterelnöke „újfent bárdolatlan stílusban nyilatkozott”

Magyarországnak a migrációs helyzet kezelésére irányuló erőfeszítéseiről, Magyar Levente bekérette az ügyvivőt, és a kormány nevében hangot adott afölötti értetlenségének, hogy Románia miniszterelnöke még mindig „magyarellenes hazudozással kívánja menteni belpolitikai és megkérdőjelezett személyes erkölcsi tekintélyét”.

A KKM a román miniszterelnöknek arra a kijelentésére reagált, miszerint

„Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink,

akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket”.

A tárca közleményében úgy fogalmazott: „különösen visszatetsző”, hogy miután Románia kormányának eddig nem sikerült országát felkészítenie a csatlakozásra a schengeni övezethez, kívülről, a térség határőrizeti kötelezettsége és felelőssége nélkül „minősítgeti képtelen jelzőkkel” azt az országot, amely „erejét megfeszítve teljesíti az Európai Unió külső határainak védelméből fakadó feladatait”.

Hirdetés

Közölték: a kormány minden Magyarországot érő „igazságtalan és képmutató bírálat” ellen tiltakozni fog, jöjjön az bárhonnan.

A román nagykövet úgyvivőjét augusztus elején is bekérették a KKM-be, szintén Victor POnta kijelentései miatt.

(az MTI fotóján: Magyar Levente)

Hirdetés