Budapesti támogatás magyar pedagógusoknak?

Erről az elvi lehetőségről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt Szatmárnémetiben.
Hirdetés

Elképzelhető, hogy a magyar kormány hozzájárul az erdélyi magyar pedagógusok anyagi támogatásához – jelentette ki hétfőn Szatmárnémetiben Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki a tanévnyitó ünnepségre érkezett a partiumi megyeszékhelyre.

Potápi elmondta: véget szeretnének vetni annak a gyakorlatnak, hogy a magyarországi politikai és egyéb figyelem átsiklik Szatmáron és Székelyföldre vagy a szórványvidékre irányul. Az államtitkár kiemelte a történelmi vallások szerepét a magyarság megmaradásában és a magyar oktatás támogatásában. „Olyan gyerekeket láttam Nagykárolyban és Szatmárnémetiben, akiknek tartásuk van. Ez azt mutatja, hogy szilárd lábon álló intézményekre támaszkodhatnak, ahol szilárd identitást és magatartást kapnak”, jelentette ki.

Miután részt vett a Kölcsey Ferenc Főgimnázium évnyitóján, Potápi ígéretet tett: az iskola otthonául szolgáló épület rehabilitálásának ügyét az illetékes intézmények figyelmébe ajánlja.

„Csakis az oktatáson keresztül tarthatjuk meg identitásunkat. Fontos, hogy a fiatalok minőségi oktatást kapjanak. Szorosan együttműködünk a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, amely egy szakképzési programot készít elindítani. A magyarság vállalása sok esetben egyenlő a szegénység vállalásával. Ennek pedig véget kell vetnünk! Ezzel véget tudnánk vetni az elvándorlásnak is. Aki elmegy, lehet, hogy sok mindent nyer, de biztosan sok mindent veszít is. Mi pedig nemzetként elveszítjük őket. Nekünk pedig célunk, hogy megerősítsük a Kárpát-medence magyarságát”– fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva Potápi elmondta, Kárpátalján működik az a rendszer, hogy a magyar nyelvű pedagógusokat a magyar állam is támogatja anyagilag, valami hasonlót szükség esetén akár Erdélyben is el tud képzelni.
 

Hirdetés