Ennyi volt: lezárták a határt Röszkénél

Rendőrsorfal állta el a síneket, a Magyarország és Szerbia közti vasúti „rést” egy szögesdróttal kidekorált tehervagon állja majd el. Közben a nemzetközi helyzet fokozódik.
Hirdetés

A rendőrség lezárta a határt Röszkénél, a szerb-magyar határ migráció által leginkább érintett pontján hétfő délután fél ötkor. Ez azt jelenti, hogy nem engedik át a migránsokat azon a ponton, ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt.

Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, és ezt napról-napra több ezren ki is használták. Az intézkedés során az éppen érkező migránsokat visszafordítják a határvonalról.

Az ideiglenes biztonsági határzár rését a Horgos-Szeged vasútvonalnál egy futurisztikus kinézetű, acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagonnal zárják el. A határvonal szerb oldalán néhány tucat migráns várakozik. Őket a rendőrök próbálják meggyőzni arról, hogy forduljanak vissza Szerbia felé.
 
 
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
 
Közben megkezdődött a határkerítés oszlopainak szögesdróttal borítása közvetlenül a vasútvonal mentén, illetve a rendőrség helikopterrel ellenőrzi a államhatár környezetét. A helyszínen lovas rendőrök is vannak.
 
Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy szinte néptelen a határ közelében kialakított két tábor, vagyis az 1-es és 2-es számú idegenrendészeti előállító, népszerű nevén az 1-es és a 2-es hangár. Ugyanakkor egyre kevesebb a migráns a Röszke határában létesített gyűjtőpontnál is. A Röszkén levő migránsok többsége a vasútállomáson tartózkodik, ők arra várnak, hogy vonattal Győrbe indulhassanak.
 
Mivel a magyar kormány keddtől jelentősen szigorítja a határőrizetet, a hétfői napra mintegy húszezres menekülttömeget jósoltak a határra, délig ötezernél többen érkeztek Magyarországra. Csikós László szerbiai szállításügyi államtitkár azt nyilatkozta, hogy Szerbia gyakorlatilag kiürült, mintegy kétezer migráns tartózkodik még az ország területén.
 
Mindeközben – Németország után – Ausztria is szigorította a határellenőrzést, de Szlovákia és Hollandia is szúrópróbaszerű ellenőrzést vezetett be.
 
Címlapfotó: MTI/Ujvári Sándor

Hirdetés