Elégedettek a Kalotaszegi Napok sikerével a szervezők

A hagyományőrzés és a kalotaszegi magyar identitás újbóli felfedezése volt a célja a hétvégi Kalotaszegi Napoknak.
Hirdetés

Számos kulturális programmal és szórakoztató tevékenységgel várták szeptember 11–13. között a Bánffyhunyadon megszervezésre került Kalotaszegi Napok résztvevőit. A három napos rendezvény megnyitóján a főszervező Vigyázó Egyesület nevében Sándor Eszter köszöntötte a részvevőket. A szintén szervező Erdélyi Magyar Néppárt országos és helyi képviselői mellett felszólalt az RMDSZ bánffyhunyadi elnöke ugyanakkor Moroșan Mircea polgármester is.

Az eseményről kibocsátott közlemény szerint a felszólalók hangsúlyozták: Bánffyhunyad megérdemli, hogy Kalotaszeg fővárosaként, rangos kulturális eseményeknek adjon otthont, hiszen történelmi hagyományainak és népművészetének köszönhetően számos kulturális kincset őriz. A megnyitón elhangzott: a Bánffyhunyadra és annak környékére látogatókkal, valamint a többségi nemzet tagjaival is meg kell ismertetni mindazokat a hagyományokat, melyek az évszázadok során az itt élők értékrendjének alapjait képezték, s ennek érdekében szervezték meg idén a Kalotaszegi Napokat.

Az egész hétvégét átölelő rendezvényen számos néptánccsoport lépett fel, bemutatva a környék táncos hagyományait, valamint fotókiállításra, táncházra, kézműves vásárra, mezőgazdasági kiállításra, kerekasztal-beszélgetésekre, gyermekprogramokra, főzőversenyre és focibajnokságra is sor került. Az estéket könnyűzenei koncertek zárták, melyekre – a legtöbb programponthoz hasonlóan – a bánffyhunyadi Barcsay-kertben került sor.

Nagy érdeklődésnek örvendett Marosán Csaba színművész önálló előadása, aki „Nagyírásos” magyar írók Kalotaszegről címmel a térség irodalmi alkotóit idézte meg, de számos érdeklődőt vonzott a Varga Csaba hegymászóval megszervezett közönségtalálkozó és a Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület lovas-íjász bemutatója is.

Hirdetés

A rendezvény szombati napján jelen volt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével a magyarság határokon átívelő együttműködési lehetőségeiről beszélgetett, valamint a térség testvérvárosi kapcsolatai is megerősítésre leltek a közös (Debrecen—Derecske—Kalotaszeg) programoknak köszönhetően.

A vasárnapi Kolozs megyei amatőr focibajnokságon 12 csapat mérte össze tudását, mely végén a Bendkopp vállalat csapata nyerte el az első helyet. A rendezvény a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával valósulhatott meg, hagyományteremtő szándékkal.

Fotó: Facebook.com/Kalotaszegi Napok

Hirdetés