Hátha még nem látta ezeket a képeket a Plútóról

Olyan rég írtunk már a törpebolygóról, hogy kezdett hiányozni. De most pótoljuk, mert vannak új felvételek.
Hirdetés

A New Horizons űrszonda új felvételeket tett közzé a napokban a Plútóról. A fotókat fekete-fehérben készítette a szonda LORRI típusú kamerája, de később színesben is megtekinthetőek lesznek. A tudósok a sikeres „expedíció” következtében egy sor újabb adathoz jutottak – például megtudhattuk, hogy a Plútó átmérője 1473 mérföld –, de ez még mindig a töredéke az űrszonda információinak. A teljes adathalmaz letöltése nagyjából egy évet vesz igénybe, a távolságnak köszönhetően ugyanis elég lassan megy az információk megszerzése és továbbítása.

Mint köztudott, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons nevű űrszondája júliusban elhaladt a Plútó mellett. Ember készítette jármű még sosem közelítette meg ennyire a törpebolygót (amiről egyébként kiderült, hogy kicsit nagyobb annál, amit tudtunk róla). A „randevú” a Földtől 7,5 milliárd kilométerre következett be, „mindössze” 12.500 kilométerre a Plútótól. 

Ha még több képet szeretne, eredeti méretben és nagyobb felbontásban, érdemes az alábbi linkek valamelyikére kattintani. 
 
 

Hirdetés