Juhokat tépett szét a medve Csíkban

A gazda kára jelentős.
Hirdetés

Megölt két juhot és két másikat súlyosan megsebesített egy medve Csíkszentgyörgyön hétfőn hajnalban. A károkról összeállított dokumentációt elküldik a környezetvédelmi minisztériumhoz – közölte Szennyes Gábor, a karám tulajdonosa, aki reméli, kártérítést kap a szaktárcától.

„Valószínűleg éjfél után járt be a medve. Leverte a kerítést, az istálló oldalát beütötte, és összetörte a jászolt. Két állatot megölt – az egyiket el is vitte és elásta –, illetve kettőt annyira megsebesített, hogy le kellett vágjuk” – számolt be a történtekről. Szennyes Gábor elmondta, jószágai keresztezett fajok, amelyek értéke egyenként 300 lej. A csíkszentgyörgyi Antal utca végében álló karám tulajdonosa szerint volt rá példa, hogy a medve bejárt a portájára, viszont nem támadt állatokra.

A csíkszentgyörgyi polgármesteri hivatalhoz tett bejelentést követően a helyi kárfelmérő bizottság kedd délelőtt vizsgálta meg a helyszínt. Jelen volt az alpolgármester, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség részéről egy megbízott személy és a Szilos Vadásztársulat képviselője is. „A bizottságnak a bejelentést követően 48 óra áll rendelkezésére, hogy felmérje a kárt. Ezt követően összeül, és jegyzőkönyvet készít. A dokumentációt elküldik a brassói erdészeti és vadászati felügyelőséghez, ahonnan továbbítják az iratokat a környezetvédelmi minisztériumhoz” – ismertette a folyamatot lapunknak Szabó László alpolgármester.

„A védett fajok esetében a kártérítés mindig a környezetvédelmi minisztériumot terheli – közölte Dóczy Annamária, a megyei környezetvédelmi ügynökség munkatársa. – Ahogy a kárfelmérés dokumentációja megérkezik a brassói felügyelőséghez, lelassul a folyamat.” Dóczy szerint a román állam megengedi magának, hogy ilyen esetekben akár két vagy három év múlva fizessen.

A Szilos Vadásztársulat egyébként egyelőre nem tudta kilőni a Csíkszentlélek környékén garázdálkodó medvét, ami több kutyát is megölt a környéken.
 

Hirdetés