Az RMDSZ nem támogatja a kötelező menekültkvótát

Kelemen Hunor felvázolta a migrációs probléma megoldását is.
Hirdetés

Kötelező kvóta helyett az önkéntes kvótát támogatja menekültügyben az RMDSZ – jelentette ki szerdán Kelemen Hunor, aki szerint Romániának ezt az álláspontot kell képviselnie európai szinten.

Az RMDSZ ezzel a kormány és az államelnöki hivatal álláspontját erősíti, miután Victor Ponta miniszterelnök és Klaus Johannis államfő is az önkéntes kvóta mellett tette le a garast.

Kelemen szerint a menekülthullám valóban az EU legnagyobb válsága és a legnagyobb kihívás a tagállamok számára, és tévedés lenne a migránsok befogadásának elutasítása, viszont

a kötelező kvóta alkalmazását nem lehet elfogadni.

Romániának rövid távon az önkéntes kvótát kellene vállalnia, vagyis magának kell eldöntenie, hány menekültet fogad be. Bármelyik ország elbukik „az emberség és szolidaritás vizsgáján”, ha a tél folyamán ezzel a menekülthullámmal szembesül – mondta Kelemen.

Az RMDSZ elnöke a közel-keleti helyzet rendezésében látja a megoldást.

„Középtávon arra van szükség, hogy az EU-tagállamai részt vegyenek a közel-keleti helyzet stabilizálásában. A probléma addig nem oldódik meg, amíg Szíriában, Irakban és más országokban, ahonnan a menekültek érkeznek, nem stabilizálódik a helyzet. (…) Amíg az EU, az Egyesült Államok nem folyamodik ehhez a megoldáshoz, a Közel-Kelet konfliktuszóna marad” – mondta Kelemen Hunor.

Hirdetés