Mesél a múlt: újabb emberi csontok kerültek elő a váradi Szent László téren

Valószínűleg temetkezési hely lehetett a jelenlegi főtéren.
Hirdetés

Hétfőn kora délután újabb emberi csontokra bukkantak a nagyváradi Szent László tér felújítási munkálatai során. Ezúttal a Zöldfa utca tér felőli végénél mintegy három és fél méter mélységből került elő egy hiányos csontváz (koponya és néhány végtag csontmaradványai).

A Nagyváradi Egyetem történelemfakultásának régészprofesszora, Florin Sfrengeu és a helyszínen lévő Doru Sicoe, az egyetem hallgatója elmondta, nem ez az első csontváz, ami a tér feltúrása során előkerült. Egyelőre azt feltételezik, hogy temetkezési hely lehetett a mostani főtér keleti részén, mivel a középkori város határa nagyjából a közelben húzódhatott.

Sicoe azt is elárulta, hogy a Sfrengeu professzorból, valamint három egyetemi hallgatóból – Sicoe mellett Fürtös Ştefan és Trandafir Marin – álló négytagú csapatuk minden álló nap, reggeltől estig, esőben, kánikulában a téren volt és lesz, s a munkálatok minden egyes mozzanatára figyelnek, hogy a még megmenthető leletek ne kallódjanak el. Egyelőre mindent, amit csak találnak, az egyetemre visznek, és a későbbiekben vetik majd alá alaposabb vizsgálatnak.

A földtani vizsgálatok és a lelet elhelyezkedésének mélysége alapján a csontok akár a tatárjárás időszakából is származhatnak (tehát közel 800 évesek is lehetnek), de ez nem nyert még semmilyen hivatalos megerősítést.

Kép: Reggeli Újság

Hirdetés