Közel 170 ezer menekült, majdnem ezer embercsempész

A hivatalos menekültügyi intézményekben most 3123-an tartózkodnak. A magyar hatóságok idei statisztikái a menedékkérőkről.
Hirdetés

Hétfőn 1960 menedékkérő menekültügyi kérelmét regisztrálták, velük együtt 157 746-ra nőtt a regisztráltak száma idén – közölte Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Kedd reggel 6 óráig további 410 kérelmet regisztráltak. A bevándorlási hivatal munkatársai tíz regisztrációs ponton folyamatosan dolgoznak – mondta. Az intézményekben 3123-an tartózkodnak – tette hozzá.
 
Hétfőn 2706 tiltott határátlépőt fogott el a rendőrség, kedd reggel 8 óráig pedig további ötszázat – számolt be Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője. Közölte: keddig 169 337 olyan személyt állított elő a rendőrség, aki illegálisan lépte át a határt, valamint 955 embercsempésszel szemben intézkedtek.

Így ellenőrzik a bevándorlókat

Arra a kérdésre, hogyan tudják ellenőrizni a bevándorlók állampolgárságát, lassan mindenki szírnek vallja magát, Lakatos Tibor azt mondta: a rendőrségnek nem feladata az állampolgárság megállapítása. A bevándorlók adatait rögzítik, fényképfelvételt készítenek róluk, rögzítik az ujjnyomatukat, és ezáltal a migránsok bekerülnek egy rendszerbe. Az adatokat a körözési adatbázisokban is ellenőrzik.
 
Kiss Attila hozzátette: a bevándorlási hivatal szintén készít ujjnyomatot és fényképet is. Mivel a bevándorlók jellemzően nem rendelkeznek okmányokkal, bemondás alapján rögzítik adataikat. Annak ellenőrzésére, hogy valóban az adott ország állampolgára-e az eljárás alá vont ember, a menekültügyi eljárásban van lehetőség, példaként említette, hogy országspecifikus kérdéseket tesznek fel a bevándorlóknak, amelyekre helyesen kell tudniuk válaszolni.

A becsültnél kevesebb menedékkérő érkezett hétfőn Münchenbe

Az első előrejelzésekben szereplő 10 ezernél jóval kevesebb, 4400 Magyarországról indult menedékkérő érkezett hétfőn Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok kedden megjelent összesítése szerint.
 
Kedden 5 óráig egyetlen menedékkérő sem érkezett a müncheni főpályaudvarra, amire az utóbbi napokban nem volt példa – jelentette az ARD országos köztelevízió.
 
A hét végén nagyjából 20 ezer, Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe. Az embereket a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó úgynevezett königsteini képlet alapján osztják el a 16 tartomány között. Az elosztóközpont szerepét az első napokban a müncheni főpályaudvar töltötte be, keddtől pedig a bajor főváros mellett már Lipcse is fogad Magyarországról érkező menedékkérőket szállító vonatokat, akiket aztán a szászországi nagyvárosból szállítanak tovább befogadóállomásokra.
 
A tervek szerint Németország északi, illetve nyugati régiójában is kijelölnek két-két várost a Magyarországról indult menedékkérők elosztására.
 

Hirdetés