Farkas-székely két jó barát

Toleráns a háromszéki székely: nem akarja lemészároltatni a környezetében élő farkasokat. Igazi természeti idill!
Hirdetés

A megkérdezett háromszékiek több mint felét nem zavarják a farkasok – derül ki a farkaspopuláció felmérését főcélként kitűző, továbbá tudományos terepmunkát is magában foglaló Wolf Life program közvélemény-kutatásából.

A program hat (Kovászna, Hargita, Neamț, Maros, Bákó és Vrancea) megyét érint, Háromszéken pedig hét munkatárs odaadó munkájával zajlik. Berde Lajos, a Kovászna megyei programfelelős a Székely Hírmondó érdeklődésére kifejtette, a közvélemény-kutatás során több mint ezer embert kérdeztek meg különféle településekről, hogy a lakosság miként ítéli meg a farkasok jelenlétét a környező erdőkben.

„Megyénkben a megkérdezettek több mint fele elfogadja, hogy farkasok élnek a szomszédságukban lévő vadonban, nem akarják elüldözni, leölni ezeket. Ez a hozzáállás negatívra fordulhat a vadászok, állattenyésztők körében, főként a károk, vadtámadások tükrében” – részletezte Berde, hangsúlyozva, hogy a negatív hozzáállást igyekszenek különféle tájékoztató programokkal, előadásokkal, villanypásztorok bérbeadásával, ezek szakszerű kihelyezésével ellensúlyozni.

A Wolf Life részleges eredményeiből már körvonalazódik, hogy a falkáknak leginkább hol van az életterük, illetve az is elmondható, hogy Háromszéken átlagosan 4-5 egyedből alakul egy-egy falka, ami télire 2-3 egyeddel növekedhet.
 

Hirdetés