Románia jobban szedi az adót

De még így is az unióban nálunk a legnagyobb az eltérés az áfa elméleti és a valós, begyűjtött összege között. Meg is mondjuk, mekkora.
Hirdetés
A 2013-as adóbeszedésről közölt friss adatokat az Európai Bizottság: Románia javított az áfa (TVA) beszedési arányán, de még mindig nálunk a legnagyobb a különbség a ténylegesen beszedett és az elméletileg kivetett áfa között.
 
Azaz Románia két évvel ezelőtt 20,2 milliárd euróra számított az áfabevételekből, de ebből csak 11,91 milliárdot fizettek be ténylegesen az áfaköteles adózók. Vagyis 8,3 milliárd euró, 41,1 százalék a különbség. Az EB az elméleti áfabevételt úgy saccolja meg, hogy a vonatkozó szabályokat rávetíti a fogyasztási adatokra és a fix tőkére vonatkozó adatokra.

Vezetjük a szégyenlistát

A pénteken közzétett jelentés szerint egyedül Romániában haladja meg a 40 százalékot a becsült és a beszedett áfa közötti különbség, mögöttünk Litvánia (37,7%), Szlovákia (34,9%), Görögország (34%) és Olaszország (33,6%) következik. A legbecsületesebb adófizetők a finnek, a hollandok és a svédek, ebben a három országban ez a különbség négy százalék körüli.
 
Románia 2012-höz képest javított egy kicsit, akkor 11,2 milliárd eurót szedett be áfából, a becsülthöz képest pedig 42,9% volt a különbség.

Szép pénz maradt az adóköteleseknél

Az EU-ra számolva 2013-ban nem javult jelentősen az adófizetési kedv: 168 milliárd eurónyi áfát nem sikerült beszedni adócsalás, adóelkerülés, csőd- és fizetésképtelenségi eljárások, valamint hibás számítások miatt. A becsült és a beszedett áfa közötti különbség az EU-ban 15,2% volt. A jelentés nem tartalmaz adatokat Ciprusról, illetve Horvátországról, ez utóbbi akkor még nem volt tagja az EU-nak.
 
A jelentés nyomán természetesen hatékonyabb adóbeszedést és adócsalás elleni fellépést kér a tagállamoktól Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztos, aki szerint ez a legfontosabb pontja a jelenlegi EB napirendjének. Amely adóbeszedési reformra is készül.

Idén több csorog be?

Az év első nyolc hónapjában a romániai adóhatóság (ANAF) 38,29 milliárd lejt szedett be áfaként, közel ötmilliárd lejjel és 15 százalékkal többet, mint a tavalyi és hasonló időszakában.
 
A képviselőház a héten szavazta meg, hogy az általános áfa január elsejétől 20 százalékra csökkenjen a mostani 24 százalékról. Júliusban az élelmiszerek és a nem szeszes italok áfája 9 százalékra csökkent.

 

Hirdetés