Buszokat ajánl a magyar kormány a gyalogló migránsoknak

Ma este válságstáb ülésezett a budapesti Országházban, és döntött: buszokkal elviszik a gyalog útrakelt migránsokat Hegyeshalomig.
Hirdetés

A budapesti központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket –jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Parlamentben, miután a bevándorlási helyzet miatt – Orbán Viktor miniszterelnök elrendelésére – tanácskozott az operatív törzs, amely az éjjel folyamatosan ülésezik.

A tárcavezető elsődleges szempontnak nevezte, hogy Magyarország közlekedése ne bénuljon meg a következő 24 órában. Arra kérte a bevándorlókat, hogy a közlekedés és az élet védelme érdekében vegyék igénybe a kormány segítségét. Ebben egyúttal a civilek – köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – közbenjárását is kérte.

Ausztria is határt kell nyisson, de csak reggel veszi fel a telefont

Jelezte azt is, a buszos szállítás nem jelenti automatikusan, hogy a bevándorlók elhagyhatják az országot. Bécs hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy beléphessenek Ausztriába – mondta, hozzáfűzve, hogy Magyarország továbbra is megpróbálja regisztrálni a bevándorlókat, de „erőszak árán nincs regisztráció”. Megjegyezte, szükség esetén a vámosszabadi menekülttábor biztosíthatja majd az érintett bevándorlók ellátását.
 
A tájékoztatón elhangzott, hogy a Hegyeshalomhoz utaztatáshoz körülbelül száz busz áll majd rendelkezésre. Lázár János elmondta, a magyar kabinet várja az osztrák kormány álláspontját a ki- és beléptetés feltételeiről. Kifejtette: tájékoztatták az osztrák kormányt a kialakult helyzetről, ahogyan arról is, hogy 1200 bevándorló tart Ausztria határai felé.
 
Orbán Viktor miniszterelnök többször is kezdeményezett telefonbeszélgetést Werner Faymann osztrák kancellárral, hogy a magyar kabinet kapjon információt Ausztria álláspontjáról. Ennek érdekében a kormány jegyzékkel is fordult Bécshez, de eddig „érdemi választ a jegyzékre nem kaptunk”, a kancellár pedig azt üzente Orbán Viktornak, hogy szombat reggel 9 órakor tudja fogadni a hívását – közölte Lázár János.

Megálltak a gyaloglók

Megállt a migránsok M1-esen gyalogló csoportjának eleje a zsámbéki lehajtónál péntek este. Az MTI helyszíni tudósítója szerint az utolsók nagyjából három kilométerre vannak a 27. kilométertől, ahol az első érkezők leheveredtek a földre, és a kormány által megígért buszokat várják.
 
A gyaloglóknak sokan hoztak adományokat. Az autópályán a Győr felé vezető oldalon a 22. kilométerig nagy a torlódás, onnan fél pályán haladnak az autók.
 
Menekültek az állomáson
 
Tatabányára ért az a mintegy 200-300 ember, aki péntek délután tört ki a bicskei vasútállomás területéről, és a közeli bozótos felé futott, majd Győr felé indult – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A migránsokat néhány rendőr kíséri, a bevándorlók a vasútállomás felé tartanak.

Magyarország nem vár az ellentmondásos Berlinre

Azt is mondta, hogy a bevándorlási helyzet megnehezüléséhez nagymértékben hozzájárult Németország ellentmondásos kommunikációja az elmúlt egy hétben, és ma sem tudni pontosan, mi a jogi álláspontja Berlinnek. Magyarország hitet tett a schengeni egyezmény betartása mellett – nyomatékosította a Miniszterelnökség vezetője.
 
„Rajtunk az EU és jó néhány EU-s tagország számon kéri a szolidaritást, miközben velünk senki nem vállalt szolidaritást, és nem kaptunk érdemi segítséget” – fogalmazott Lázár János, kijelentve: Magyarország sem az EU-ra, sem Németországra, sem Ausztriára nem tud várni.
 
Papp Károly országos rendőrfőkapitány a tájékoztatón arról számolt be, hogy az M1-es autópályán 1200 illegális bevándorló halad gyalog, az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an, ezért utóbbin le kellett állítani a közlekedést. Jelezte, hogy a bicskei vasútállomáson maradt 300 illegális bevándorló este együttműködött a rendőrséggel, és elfogadta a bicskei nyílt befogadó állomáson való elhelyezést.
 
Fotók: MTI
 

Hirdetés