Jövőre 20 százalékra csökken az áfa

Ma megszavazta a képviselőház is. A TVA 2017-ben éri majd el a válság előtti szintet.
Hirdetés

A szenátus után a bukaresti képviselőház is megszavazta csütörtökön az új adótörvényt, amelynek értelmében jövőre 20 százalékra, 2017-ben pedig 19 százalékra csökken az általános forgalmi adó a jelenlegi 24 százalékról.

Csak fokozatosan

A parlamentnek másodszor kellett voksolnia az adótörvényről: a júniusban elfogadott első változatot, amely már jövőre öt százalékpontos áfacsökkentést írt elő, Klaus Johannis államfő visszaküldte megfontolásra a törvényhozóknak. Az elnök – a jegybank és az ország külföldi hitelezőinek figyelmeztetése nyomán – óvatosabb költségvetési politikát kért.
 
A múlt heti pártközi megállapodásnak megfelelően a törvény végső változata 2017-re halasztja az üzemanyagra kivetett 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adó, illetve az ipari létesítményekre kivetett különadó (az úgynevezett oszlopadó) eltörlését, valamint az osztalékadó 16-ról 5 százalékra csökkentését, amit a gazdaság élénkítése érdekében terveznek.
 
A bukaresti kormány szerint így 2016-ban az államháztartás hiánya nem fogja meghaladni a GDP 2 százalékát.
 
Az élelmiszerekre és alkoholmentes italokra a kormány egy sürgősségi rendelettel már júniusban csökkentett, 9 százalékos áfakulcsot vezetett be.

Elhanyagolt ingatlanok ötszörösen adóznak

A képviselőház egyetlen módosítással szavazta meg csütörtökön az adótörvényt, lehetővé téve, hogy az önkormányzatok akár ötszörös ingatlanadót vessenek ki a település belterületén lévő elhanyagolt telkek vagy épületek tulajdonosaira.
 
A parlament mindkét háza nagy szavazattöbbséggel fogadta el az adótörvényt a kormányoldal és az ellenzék közötti előzetes megállapodás alapján. A konszenzussal a parlamenti pártok azt kívánták garantálni, hogy Románia adópolitikája ne változzon kormányzati ciklusonként.
 
Az államfő másodszor nem tagadhatja meg a törvény kihirdetését.

Hirdetés