A DNA-nál jelentette fel az EMNP a Mecénás Alapítványt

Feljelentette az RMDSZ-közeli Mecénás Alapítványt az EMNP Bihar megyei szervezete a nemrég eladott váradi Ady-központ ügyében.
Hirdetés

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hét elején a korrupcióellenes ügyészséghez fordult, annak érdekében, hogy derítsék ki: mi történt azzal a 800 ezer euróval, amellyel szerinte a Mecénás Alapítvány és a RMDSZ Bihar megyei vezetői nem tudnak elszámolni.

Csomortányi kifejtette: a nagyváradi konferenciaközpontot és egy egynegyedében sem elkészült, hotelnek épülő ingatlant tartalmazó Ady-központ értéke becslések szerint legfeljebb 295 ezer euró, holott a Mecénás Alapítvány 1,1 millió eurót kapott a magyar államtól. Csomortányi azt kérte az ügyészségtől, vizsgálja meg, mi történt a pénzzel.

Az EMNP vezetője értesítette Ilie Bolojan polgármestert is a feljelentés tényéről, akit – a neki címzett levél alapján – azzal vádolt, tudott a város által is támogatott Mecénás Alapítvány gyanús ténykedéseiről.

Szabó Ödön, az alapítvány ügyvezető elnöke az MTI megkeresésére elmondta: a magyar állammal tételesen elszámoltak, ezt elfogadta Budapest, így rendelkeznek elszámolási bizonylattal. Szerinte a román korrupcióellenes ügyészség nem illetékes kivizsgálni az ügyet, mert magyar közpénzről van szó, a DNA pedig csak román közpénzekkel kapcsolatban vizsgálódhat. Hozzátette: ennek ellenére reméli, hogy a vádhatóság mihamarabb lezárja a vizsgálatot, megállapítva, hogy nem létezik ügy. Hozzátette: Tőkés László öt évvel ezelőtt feljelentést tett már a magyar kormánynál, és az a vizsgálat is lezárult.

Az Ady-központ története nagyvonalakban:

  • Az érmindszenti Ady-központ megépítésére a Királyhágómelléki Református Egyházkerület kapott támogatást az első Orbán-kormánytól
  • 2002-ben a Medgyessy-kormány átirányította a pénzt a Mecénás Alapítványnak, amely Érmindszent helyett a nagyváradi önkormányzattól 49 éves koncesszióba vett telekre építette a központot, de az sohasem készült el teljesen. 
  • A nagyváradi önkormányzat tavaly februárban megszavazta a város tulajdonában levő Léda-ház (Ady Endre múzsájának, Brüll Adélnak a 320 négyzetméteres központi lakóháza, amelyhez 500 négyzetméteres telek is tartozik) és az Ady-központ cseréjét.
  • Az ingatlancsere előtt a Léda-ház értékét 283 ezer euróra, az Ady konferenciaközpont és a félkész szálloda értékét közel 310 ezer euróra becsülték.
  • A nagyváradi önkormányzat végül augusztusban árverésen adta el az Ady-központot, amelyet a Lotus Center vásárolt meg 920 ezer euróért. 
  • A Lotus Center alapítója a tavaly májusban elhunyt Mudura Sándor volt, aki részt vett a Mecénás Alapítvány létrehozásában is.

Hirdetés