Románia kicsit beszólt Ukrajnának konzulátusügyben

Megnyitnák már a külképviseletet Kárpátalján, ha az ukránok együttműködőbbek lennének.
Hirdetés

Több hónapja várakoztatja az ukrán kormány Romániát a Kárpátalján, Aknaszlatinán megnyitandó konzulátus ügyében, ezért a bukaresti külügyminisztérium egy keddi közleményében a külképviselet engedélyezését sürgeti burkoltan. A külügyi kommüniké szerint kedden átadták az első határátlépési engedélyeket, amelyeket a tavaly megkötött román-ukrán kishatárforgalmi egyezmény alapján bocsátottak ki.

„Románia minden eszközzel támogatja Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz és állampolgárai mozgási szabadságának megkönnyítését” – emlékeztette Kijevet a román külügy. Bukarest azt állítja: prioritásként kezelte a tavaly ősszel aláírt román-ukrán kormányközi egyezmény életbe léptetését és a maga részéről 

kialakította a műszaki feltételeket a kishatárforgalmi engedélyek kiállítására. 

A kommüniké szerint július eleje óta Románia kijevi nagykövetségén, valamint csernyivci és odesszai konzulátusán összesen 1150-en igényeltek kishatárforgalmi engedélyt.
Bukarest szerint azonban a román-ukrán kormányközi egyezmény hatályba léptetéséhez az is hozzátartozik, hogy mielőbb megkezdje működését a kárpátaljai román külképviselet.
A közlemény szerint a szükséges személyzet, székház és pénzalap is rendelkezésre áll az aknaszlatinai román konzulátus megnyitásához, ezért 

Bukarest reméli, hogy az ukrán fél nem késlekedik már soká 

az engedélyek kiadásával, amelyekre június óta várnak.
 
A kishatárforgalmi egyezmény azokra vonatkozik, akik legalább három éve az ukrán-román határ két oldalán húzódó 30 kilométeres körzetben élnek, és 3 hónapnál rövidebb ideig akarnak családi, szociális, gazdasági vagy kulturális okokból a szomszédos ország területén tartózkodni. A kishatárfogalmi engedély a családtagokra, ezen belül a házastársra és a gyermekekre is érvényes. Bukarest szerint az egyezmény mintegy 2 millió személyt érint a két ország közös határszakaszának övezetében.
 
A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett „moldovai nyelvűeket” is beleértve)  

Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van.  

A legnagyobb közösség az ország délnyugati térségében, a Romániával határos Csernyivci megyében (Bukovina északi részén) lakik, ahol mintegy 180 ezer lakos anyanyelve a román.
 
Kárpátalján több mint 32 ezer lakos vallotta magát románnak a legutóbbi népszámláláson.

Hirdetés