Két hét múlva tárgyal az EU a menekültekről

Angela Merkel szerint nem igazságos, ami most Európában történik.
Hirdetés

Szeptember 14-ére rendkívüli találkozóra hívta össze az EU belügyminisztereit az unió soros, luxemburgi vezetése a menekültválság miatt – írja a Mediafax. Közös akcióra és szolidaritásra szólított fel a német belügyminiszter. 

Ezt szeretnék a nagyok

Brit és francia kollégájával együtt azt szeretnék, ha az EU összeállítaná a biztonságos, politikailag stabil országok listáját, ahonnan nem fogadnának bevándorlókat; kitalálnák, hogyan küldjék vissza az innen érkező és menekültstátust nem kapó személyeket, és hogyan előzzék meg az embercsempészetet. Sürgetik továbbá nagy menekültközpontok kiépítését az év végéig az EU külső határainál, Görögországban és Olaszországban, ahol nyilvántartásba vennék a menedékkérőket
 
Csak júliusban 107 ezer menekült érkezett az EU területére.
 
Franciaország, Németország és Olaszország kormánya azt akarja, hogy minden tagállamfogadjon be menekülteket, és egy kötelezően használt képlet alapján állapítsák meg az egyes országok kvótáit. Erről több ország azonban hallani sem akar, így például Nagy-Britannia, Magyarország, Lengyelország vagy Szlovákia.
 
Több tagállam szerint is a schengeni zónán belül legalább részben vissza kellene állítani határellenőrzést. Ezt az Európai Bizottság utasítja el. 

Több szolidaritásra van szükség

az Európai Unióban a menekültválság kezeléséhez, mert „ami pillanatnyilag zajlik, az nem igazságos” – mondta a német kancellár vasárnap Berlinben. Angela Merkel hivatala nyílt napján a látogatókkal rendezett fórumon elmondta: a jelenlegi helyzet nem igazságos a súlyos nyomás alatt lévő Olaszország és Görögország számára, és az sem igazságos, hogy „csak három-négy ország fogadja be majdnem az összes menekültet”.
 
Németországban a legfontosabb a folyamatok felgyorsítása – emelte ki a kancellár. A védelemre szorulókat integrálni kell, és azoknak, akiknek nincs joguk a maradásra, 

meg kell mondani, hogy menniük kell. 

Ez utóbbi sok nyugat-balkáni menedékkérőre vonatkozik, és a gyorsaságra azért is szükség van, mert ha a gyerekek már iskolába járnak, a családok pedig már az önkormányzati menekültotthonokban laknak, akkor „sokkal nehezebb lesz hazaküldeni őket” – mondta Angela Merkel hírportálok beszámolója szerint.
 
A legsürgetőbb feladatnak a menedékkérők elhelyezését nevezte. A hideg beálltáig gondoskodni kell arról, hogy „mindenkinek legyen fedél a feje felett, vagy legalább legyen egy meleg sátra” – mondta a kancellár.
 
Hasonlóan foglalt állást Thomas de Maiziere belügyminiszter is, aki az ARD országos közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy a menekültválság kezeléséhez gyorsaságra, valamint „emberségre és keménységre” van szükség. A védelemre szoruló, Németországban maradó menedékkérőket „gyorsan integrálni kell, gyorsan meg kell tanítani nekik a német nyelvet, és gyorsan munkához kell juttatni őket”.
 
A maradásra eséllyel nem rendelkező többiek esetében pedig tenni kell azért, hogy „gyorsan elhagyják az országunkat” és „eleve kilátástalan” legyen, hogy menedékjogot szerezhetnek. Ez a menedékkérők nagyjából 40 százalékára vonatkozik – mondta a belügyminiszter, kiemelve, hogy az ő esetükben csökkenteni kell a németországi menedékjogi kérelem benyújtására irányuló „ösztönzést, akkor is, ha ez kemény” lépéseket igényel.
 

Fotó: MTI/Újvári Sándor

 

Hirdetés