Mi mind környezetőrök lehetünk

Beindult a szemétjelző telefonos applikáció. A bejelentett hulladékkupacot 30 napon belül felszámolják.
Hirdetés

Két hasznos, internetalapú dolog indult Romániában augusztus 26-án: a kolozsvári közbringarendszer (bikesharing) tesztje önkéntesekkel, illetve a “„Let`s Do It, Romania!” szemétszedő és országtakarító mozgalom telefonos applikációja.

 
Tudják, ez az a mozgalom, amelyben évente egyszer-kétszer főleg gyerekek, tinik szedik össze azoknak a szemeteknek a szemetét, akik nem hajlandók azt legális hulladékgyűjtőknél eldobni, hanem inkább a természetet választják saját, végtelen kukájuknak. A kolozsvári Bükkben például rengetegen helyeznek el illegálisan építkezési törmeléket.
 
 
A felháborodáson túl most már többet is tehetünk a szemétkupacok eltüntetéséért, ha van okostelefonunk. Letölthetjük rá a „Let`s Do It, Romania!” ingyenes applikációját a Google Playből (az iOS-es verzió is pár napon belül elkészül), és jelenthetjük vele a kupac helyét, nagyságát, tartalmát.
 
A jelentett kupac további sorsát is figyelemmel követhetjük: az applikáció továbbítja az adatokat a terület tisztaságáért felelős hatóságnak, illetve jelzi a jelentőnek a bejelentés következményeit, hogy tudomásul vette-e a hatóság, intézkedett-e, eltakarította-e a szemetet. A jelzett szemétkupacokat a bejelentést követő 30 napon belül takarítanák el, ahogy az a törvényben szerepel.
 
Az applikációt és a bejelentések közös térképét a „Let`s Do It, Romania!” kezdeményezésére a Qualitance szoftverfejlesztő cég készítette el, sőt részben finanszírozta is, és a környezetvédelmi minisztérium támogatta. Grațiela Gavrilescu miniszter azt szeretné, ha a közeljövőben úgy fejlesztenék tovább az applikációt, hogy abban erdőirtást, lég- és vízszennyezést is jelezni lehessen.
 
A „Let`s Do It, Romania!” célja, hogy minden megyéből legalább 250 bejelentés érkezzen évente, és hogy ennek felét a hatóságok meg is oldják.

Hirdetés