Rendőri kézre került a három román újságíró elrablásában segédkező Munaf

A belföldi titkosszolgálat (SRI) és a belügyminisztérium közös akciójaként juttatták vissza az országba az iraki-amerikai állampolgárt.
Hirdetés

Visszahozták Romániába azt az iraki-amerikai állampolgárt, akit három román újságíró elrablása miatt terrorizmus vádjával tíz év jogerős börtönbüntetésre ítélt 2008-ban egy bíróság – jelentette be csütörtökön a bukaresti elnöki hivatal.

Klaus Johannis elnök ezzel kapcsolatos nyilatkozatából az derült ki, hogy a belföldi titkosszolgálat (SRI) és a belügyminisztérium közös akciójaként juttatták az országba az illetőt. Az államfő szerint Mohamed Munaf a rendőrség felügyelete alatt van. Őt az állami intézmények több éves keresés és a külföldi partnerekkel való együttműködésük nyomán sikerült visszahozni Romániába.

2005-ben a három román újságíró elrablását és túszul ejtését Omar Hajszam szíriai-román állampolgárságú üzletember tervelte ki azzal a szándékkal, hogy a bukaresti hatóságoktól váltságdíjat követeljen, és azzal távozzon az országból.

Munaf az újságírók kísérője, és – mint kiderült – Hajszam bűntársa volt.

Munaf Romániában telepedett le, és ott élt, amikor 2005-ben elvállalta, hogy a három újságíró kísérője lesz iraki útjukon. Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci és Ovidiu Ohanesian tudósítani mentek az iraki háborúról. Munaf a többiekkel együtt esett fogságba. Csak a túszok kiszabadulása után derült ki, hogy az iraki-amerikai állampolgár csupán látszólag volt áldozata ennek az  ügyletnek, valójában maga is közreműködött a közvélemény által akkor percről percre figyelemmel kísért emberrablási akció kivitelezésében.

Szabadulásuk után Munaf ellen az iraki hatóságok is eljárást indítottak,

végül Romániában a bukaresti ítélőtábla ítélte tíz év szabadságvesztésre,

Hirdetés

hiszen valóban vétkesnek találták abban, hogy ő is részese volt a Hajszam által kitervelt túszejtési akciónak.

A Romániában magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező Hajszamot húsz év szabadságvesztésre ítélték szintén Romániában. Ő is elmenekült az országból, a hatóságok 2013-ban hozták vissza, hogy letöltse börtönbüntetését.

Hirdetés