Lassan mondjuk, hogy mindenki értse: lesz áfacsökkentés

A romániai politikai pártok ugyanis konszenzusra jutottak.
Hirdetés

A kormányon és ellenzékben lévő pártok egyetértenek abban, hogy jövő évtől kezdődően 20 százalékra, 2017-től pedig 19 százalékra csökkentik az általános forgalmi adót a jelenlegi 24-ről – jelentette be Liviu Dragnea, a bukaresti kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke csütörtökön.

A júniusban elfogadott adótörvény öt százalékpontos áfacsökkentést írt elő már jövő évtől, de Klaus Johannis államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a törvényt.

A pártközi megállapodás szerint egy évvel elhalasztják az üzemanyagra kivetett 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adó, illetve az ipari létesítményekre kivetett különadó – az úgynevezett oszlopadó – eltörlését is, az új adótörvénynek ezt a rendelkezését is csak 2017-től léptetik hatályba.
 
Dragnea szerint így 2016-ban a román államháztartás hiánya nem fogja meghaladni a GDP 2 százalékát. Ez magasabb ugyan a nemzetközi hitelezőivel szemben vállalt 1,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynál, de kompromisszumnak számít ahhoz képest, hogy az adótörvény valamennyi intézkedésének bevezetése 3 százalék körüli deficitet okozott volna.
 
A parlamenti pártok elnökeinek részvételével létrejött csütörtöki megállapodást alapján a parlament jövő héten szavazza meg a megfontolásra visszaküldött adótörvényt.
 
A román költségvetés egyensúlyát Victor Ponta miniszterelnök béremelési ambíciói is veszélyeztetik. A kabinet szerdán rendeletet fogadott el egészségügyi dolgozók bérének 25 százalékos emeléséről, a kormányfő pedig jövő évtől és 2017-től újabb 25-25 százalékos béremelést ígért az állami szektor csaknem 200 ezer egészségügyi alkalmazottjának. Bejelentése nyomán a rendőrök és tanárok szakszervezetei is hasonló mértékű béremelést követelnek és sztrájkkal fenyegetőznek.
 
Mindez valószínűleg nem független attól a ténytől, hogy jövőre önkormányzati és parlamenti választások lesznek Romániában.
 

Hirdetés