Kifested a lépcsőházat? Bűnöző vagy!

Virágot teszel a folyosóra? Gazember! Legalábbis a fejlesztési minisztérium törvénytervezete szerint.
Hirdetés

Tömbházlakók, figyelem! Jól gondolják meg! Ősztől igen veszélyes dolog lesz saját költségen csinosítani a szabványsivár lépcsőházakat. Ősztől, kérjük tisztelettel, ez egyenesen büntetendő kihágássá válik!

Ha teszem azt, egy lakástulajdonos vagy bérlő nekiáll, és kifesti a lépcsőházi falakat, vagy virágtartót helyez el a betontoronyban, az illetékes hatóságok kíméletlenül lecsaphatnak rá, és súlyos pénzbírsággal (5 000–10 000 lej között) díjazhatják a „nem engedélyezett pályaműveket”.

Legalábbis ez áll a Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett vadiúj törvénytervezetben. Értjük mi, hogy vannak ízléstelen lakók is, akik mindenféle furcsaságra vetemednek, de hát azért a fürdővízzel nem kéne mindjárt a csecsemőt is kiönteni. Igaz, a törvénytervezetben vannak afféle „bizonyítvány-magyarázó” kitételek is:

„A bírságot csak abban az esetben róják ki, ha a tulajdonos nem végzi el a karbantartási munkálatokat (…) és ha olyan módosításokat hajt végre, amelyek kárt okoznak a többi tulajdonosnak.”

No de, kérdezzük: milyen karbantartási munkálatokról lehet szó? Hiszen a falfestés maga a karbantartás, nem? És ki fogja meghatározni, mikor jön el az ominózus karbantartás (mondjuk, virágöntözés) ideje? Amit meg nem is kérdezünk, mert tudjuk: ha a törvény életbe lép, úgyis lesznek rendkívül „barátságos” szomszédok, akik azonnal bűnt kiáltanak, ha lehull egy elszáradt levél.

Hirdetés

Bírságra számíthatnak továbbá azok a lakástulajdonosok is, akik beépítik nyitott erkélyeiket. Bár erről mintha korábban is lett volna szó. 

Nem iktatta ki az új törvénytervezet azt a cikkelyt, miszerint a tömbházfelelős simán beperelheti a lakástulajdonost, ha az két hónapig nem fizeti a közköltségeket. Szóval, tisztelt tömbházlakás-tulajdonosok, kössék fel a gatyájukat. Nem ugrálunk, nem csinosítjuk a lépcsőházat, a virágokat meg kivisszük falura.

Hirdetés