Csaláson kapta Johannisékat a Rise Project

A bukaresti oknyomozó portál szerint az államfő 115 ezer euróval több jövedelmet szerzett, mint amennyit bevallott, és ezt sem mind legálisan szerezte.
Hirdetés

 Klaus Johannis minden, ingatlanok bérleti díjából szerzett jövedelmét hiánytalanul feltüntette a 2004 óta rendszeresen elkészített vagyonnyilatkozataiban, és azok után minden adót is díjat befizetett – közölte hétfőn az államelnöki hivatal, miután megjelent a Rise Project cikke, amely éppen ennek ellenkezőjét állítja. 

A Rise Project 2004-ig visszamenőleg elemezte a decemberben beiktatott államfő vagyonnyilatkozatait, és összehasonlította az azokban szereplő lakbéreket azokkal a bérleti szerződésekkel, amelyeket a szebeni kereskedelmi kamarától kapott. A kereskedelmi kamarához a szerződéseket az ingatlanokat bérlő cégek nyújtották be igazolandó, hogy legálisan működnek ott. 
 
Klaus és Carmen Johannis ingatlanbérbeadásból származó jövedelme nagyrészét két ingatlan termelte 2004 és 2007 között, a vagyonnyilatkozatuk szerint ebben az időszakban 35 ezer eurót. A szerződések alapján azonban a reális összeg eléri a 150 ezer eurót. Az oknyomozó portál szerint főként ebből az összegből, és nem különórák adásából alapozta meg a tanár házaspár jelenleg hat házból álló ingatlanvagyonát.
 
A Rise Project szerint az is gyanús, hogy Johannis polgármesterként több évben is azonos bérleti díjakat tüntetett fel lejben a vagyonbevallásában, miközben a szerződéseket valutában kötötték, azok árfolyama pedig ingadozott.
 
A legsúlyosabb vád szerint a jövedelem jelentős részét termelő házat a Johannis-házaspár okirathamisítással szerezte, amelyet egy ezért már elítélt, alsóporumbáki önkormányzati jegyző követett el, de a dokumentum alapján Johanniséknak ítélt ház tulajdonjogát a bíróság nem változtatta meg.
 
Az államelnöki hivatal közleménye szerint mindez csak spekuláció, viszont az okirat-hamisítási ügyet nem is említi.
 
Egy augusztus eleji közvélemény-kutatás szerint az államfő bizalmi indexe jelentősen csökkent, de még mindig ő a legnépszerűbb politikus Romániában: a megkérdezett választópolgárok 59 százaléka mondta azt, hogy bízik az államfőben. További részletek az alábbi linkeken.
 
 
Fotó: presidency.ro

Hirdetés