Alig fértünk Horthy miatt

Természetesen Romsics Ignác történészprofesszor előadásán. A csilláron lógás esete forgott fenn.
Hirdetés

Lezajlott az idei Kolozsvári Magyar Napok első olyan programpontja, amelyre szinte nem jutottunk be: Romsics Ignác történész professzor adott elő Horthy Miklós emlékezetéről. 

Az előadásról szokás szerint beszámolunk majd részletesen is, egyelőre csak arról szeretnénk gyorsan tudósítani, hogy mindenkit meglepett, hányan jöttek el. Roppant népszerű volt már Szakály Sándor januári előadása is a Korunk Akadémia sorozatában Horthy kiugrási kísérletéről, a mostani érdeklődés viszont totálisan meghaladta a szervezőket és a szokásos helyszínnek, az EME előadótermének kapacitását:
  • kezdés előtt 10 perccel már jöttek ki a teremből azok, akik nem kaptak ülőhelyet, és az ajtótól méterekre álltak tömött sorban azok, akik még elszántan reménykedtek a bejutásban;
  • sokan a gangon állva, az ablakból hallgatták a professzort;
  • még többen pedig egyszerűen távoztak, amikor reménytelennek ítélték a bejutást.
Az elképesztő tumultusra azért számítani lehetett egyrészt a téma és Romsics professzor úr népszerűsége miatt, másrészt amiatt is, hogy a román nacionalista politikus, Bogdan Diaconu úgy népszerűsítette a rendezvényt, hogy a Horthy Miklós emlékezete címet Horthyra való megemlékezésre ferdítette. 
 
A szervezők számítottak is a fokozott kíváncsiságra, a román nyelvű sajtó és érdeklődők rohamára román nyelvű bevezetővel, szinkrontolmácsolással és pár tucat fülhallgatóval készült. Reméljük, legközelebb nagyobb teremmel is, mert a történelmi előadássorozat ősszel folytatódik.
 
Fotó: Tóth Helga / KMN
 

Hirdetés