Vállalkozók tízezreit verte át egy hamburgi cég

Ötletes trükk, jókora összegeket lehet kaszálni a gyanútlan áldozatoktól. Már ha nem kapnak észbe.
Hirdetés

A németek a gazemberséget sem aprózzák el: sajtóinformációk szerint több tízezer romániai és európai vállalkozót húzott csőbe „hivatalosan” egy hamburgi székhelyű cég. Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a figyelmeztetés mellett fizetésmegtagadásra, feljelentésre bíztat, ugyanakkor segítséget ígér a háromszéki érintetteknek, átverteknek.

Édler elmondta, a hamburgi székhelyű cég által alkalmazott átverési forma nem új, neki már volt dolga pár éve hasonlóval, és a törvényszék utólag neki adott igazat.

„A vállalkozókat hivatalosan átverték: levélben ígéretet kaptak arra, hogy bizonyos cégadatok elküldése után bekerülnek egy katalógusba, egy nagy, közös európai adatbázisba.

A hamburgi cég által küldött űrlapon az apró betűs részben volt feltüntetve, hogy évi közel 700 eurós reklámilletéket kell fizetni a jelentkezőknek, de olyan korábbi esetekről is tudok, amikor ezt utólag nyomtattak rá” – részletezte Édler.

Mint kiderült, az European Business Number (EBN) elnevezésű cég logója, a hivatalos dokumentumokon használt fejléce megtévesztésig hasonlít az Európai Unió intézményei által használthoz, ezért a legtöbben gyanútlanul kitöltötték és visszaküldték az űrlapot.
 

Hirdetés