Kukkolható madarakat keresnek Háromszéken

A Vadon Egyesület ragadozó madarakat keres, megfigyelési céllal.
Hirdetés

Miként tölti hétköznapjait egy kis békászósas, egy uráli bagoly, esetleg egy fekete gólya? – erre lennének kíváncsiak a sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesület tagjai, ezért keresnek olyan háromszéki madárfészkeket, amelyek közvetlen közelébe kamera szerelhető, és online követhető egy-egy madár élete.

Manapság szakmai berkekben Európában divatos a fészekkamera elhelyezése, főként tudományos és természetvédelmi célt szolgál, de vendégforgalmi szempontból is jelentős, Székelyföld természeti értékeire is felhívhatja a figyelmet – magyarázta a Háromszéknek  Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója. A vadak életét a világháló segítségével élőben bemutató programok révén élettereket kameráznak be, főként madarak fészke kerül így az érdeklődők szeme elé, s műszakilag már Háromszéken is lehetséges egy-egy ilyen kamera működtetése – fűzte hozzá.

Noha a megyében kerestek fekete gólyát is, vizsgálódásaikat a Rétyi Nyírben kezdték, eljutottak Köpecre is, de most főként védett ragadozó madarakra kíváncsiak, leginkább a Natura 2000-es, madárvédelmi területnek számító Bodok–Barót-hegységben is fellelhető kis békászósas, esetleg uráli bagoly fészkébe vagy ölyvek otthonába szeretnének bepillantani. Csakhogy mindeddig nem jutottak bekamerázható háromszéki fészkekre vonatkozó pontos információhoz, ezért Demeter János arra kéri a szakmabélieket, vadőröket, természetszeretőket, aki rendelkezik ilyen adattal, közölje a Vadon Egyesülettel – elérhetőségeik honlapjukon (vadon.ro), Facebook-profiljukon egyaránt megtalálható.
 

Hirdetés