Hivatalosan is megkezdődött a Kolozsvári Magyar Napok

A nyitógálán is hallatszottak még a román-magyar diplomáciai csörte utózöngéi. Mindeközben lekaparták a buszmegállók magyar feliratait.
Hirdetés

Ahogy várható volt, zsúfolásig megtelt a Kolozsvári Állami Magyar Opera a Magyar Napok nyitógálájára, pedig a Megidézett Kárpátalja. Hágókon innen és túl című, Mihályi Gábor-darab kezdéséig – a hagyományokhoz hűen – végtelennek tűnő politikusi beszédet kellett végighallgatnia a tisztelt publikumnak.

Gergely Balázs főszervező köszöntötte elsőként a vendégeket, aki szimbolikusnak nevezte, hogy az idei Kolozsvári Magyar Napokat a Farkas utcai református templom ünnepi átadásával kezdhették. Ahogy azt illik: köszönetet mondott a támogatóknak, partnereknek, önkénteseknek, s felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Napok idején adakozni lehet a kárpátaljai kisiskolások javára.

Emil Boc polgármester barátságos és a multikulturalitás előnyeit hangsúlyozó üzenetét Gheorghe Surubaru alpolgármester tolmácsolta, de a sokat hangoztatott kolozsvári tolerancia cáfolására nem kellett sokat várni. A nyitógála idején érkezett ugyanis a hír, hogy ismeretlenek lekaparták a kolozsvári buszmegállók pannóin megjelenő Kolozsvár feliratot a Cluj alól.

Fürge ujjak a multikulturalitás szolgálatában. Fotó: Lepedus-Sisko Péter

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke beszédében Kolozsvár és Budapest között vont párhuzamot a megújuló Farkas utcai református templom és a szintén felújított Mátyás-templom vonatkozásában. „Vigyáznunk kell nagy királyunk emlékére, különösen akkor, mikor főtéri szobrát megrongálják, vagy amikor épp nyilatkozatháború zajlik Bukarest és Budapest között” – hangsúlyozta.

A magyar-román kapcsolatra kitérve a politikus kifejtette: nem kívánnak olajat önteni a tűzre, s a magyar fél várja azt a román felső vezetést, mely készen fog állni a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre.

Hirdetés

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is említést tett Bukarest „magyarellenes megnyilvánulásairól”. Szerinte Európa ifjúsági fővárosában sem lehet feledni, hogy nem biztosítottak nyelvi jogaink, és ilyen viszonyok közepette csodaszámba megy a Kolozsvári Magyar Napok fél évtizedes sikertörténete.

Kolozsvári Magyar Napok megnyitója 2015

Megnyitófotók: Kiss Gábor / Kolozsvári Magyar Napok

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszédében arra hívta fel a figyelmet: ahhoz, hogy a Kolozsvári Magyar Napok mottójában szereplő trendiség után a rend is helyreálljon, nem elég letakarítani a megrongált Mátyás-szobrot, hanem az elkövetőket a lehető leggyorsabban meg kell találni.

A megnyitón beszédet mondott még Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, Mile Lajos főkonzul, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. A kárpátaljaiak nevében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Pál István Szalonna, kárpátaljai származású zeneszerző szólalt fel.

Hirdetés