Megéri magas rangú hivatalnoknak lenni

Legalábbis az átlagbérhez viszonyítva, a töbi uniós tagállamhoz képest.
Hirdetés

Romániában a legnagyobb a különbség a magas rangú hivatalnokok bére és az országos bruttó átlagfizetés között az EU-ban. Miután nemrég az államfő aláírta a kiemelt tisztségviselők béremelésére vonatkozó jogszabályt, fizetése az országos bruttó átlagbér kilencszerese lett.

A 48 magas rangú állami tisztviselő, akinek a jogszabály következtében jóval magasabb lett a fizetése, azzal indokolja a béremelést, hogy az eddigi 1500 eurós bérük a legalacsonyabb volt az unióban. Gabriel Oprea kormányfőhelyettes azzal érvel, hogy a béremelés a korrupciónak is gátat vet.

Az uniós tagállamok magas rangú tisztviselőinek bérét és az adott országokban létező bruttó átlagbér közötti arányokat vizsgáló listán Bulgária a második, ott az állam- és kormányfő bére hat és félszerese az országos átlagbérnek.

Ezzel szemben Olaszországban az állam- és kormányfő csak négyszer annyit keres, mint amennyi az országos átlagbér, Spanyolországban és Norvégiában háromszor annyit keresnek a kiemelt tisztségviselők, mint amennyi a bruttó átlagbér az országban.

Hirdetés