Sötét idők jönnek a szotyibűnözőkre

Hatósági erély veszélyezteti Románia egyik legnépszerűbb nemzeti sportját.
Hirdetés

Craiován a rendőrség hajtóvadászatot indított a köztéri tökmag- és napraforgómag-evés ellen. Ez az addiktív foglalatosság ugyanis azzal jár, hogy az elkövetők vastag szőnyeget vagy szépen formált halmokat képeznek a szotyihéjból, ami aztán természetesen ott marad, ahová köpték.

A craiovai rendőrök újabban pragmatikusan állnak hozzá a szotyikérdéshez és választás elé állítják a köpködőket: vagy feltakarítanak maguk után, vagy 1000 lejjel járulnak hozzá a köz fenntartásához. Nagyon helyes, mondja Dan Dasoveanu alpolgármester, ezzel a delikvensek a bőrükön tanulják meg, hogy ne szemeteljenek, ráadásul az arcuk is jobban ég, ha ország világ látja őket takarítás közben.

Nem csak a szotyihéj-köpködőket büntetik Craiován: a helyi rendőrség ebben a hónapban több mint kétszáz köztéri szemetelőt bírságolt meg, a legalacsonyabb büntetés értéke 300 lej.

Júniusban Galacon indult hadjárat a szotyizók ellen. Ott a rendőrség 700 lejjel rövidíti meg a szemetelőket, de előbb felajánlják nekik, hogy takarítsanak.

Hirdetés

Giurgiu volt az első város, ahol két évvel ezelőtt önkormányzati rendelettel tiltották be a köztéri szotyizást, miután a riasztó méreteket öltött jelenség miatt a parkok, utcák úgy néztek ki, mint a focipálya szélei egy D-ligás rangadó után.

Romániában egyébként mintegy 13 ezer tonna szotyit esznek meg évente, körülbelül 50 millió euró értékben. Ezzel Románia uniós szinten a második Spanyolország mögött.

Hirdetés