Román igazolványt a határon túli románoknak!

Majd állampolgárságot is. Ezt javasolja Cristian Diaconescu volt román külügyminiszter – a magyar példára hivatkozva.
Hirdetés

A román diplomácia egykori vezetője, aki Traian Băsescu volt államelnök tanácsadója is volt, a határon túli románok témakörben a Marosfőn megszervezett nyári táborban fejtette ki álláspontját.

A Mediafax által csütörtökön idézett Diaconescu, aki jelenleg a Băsescu által támogatott Népi Mozgalom Alapítvány elnöke, elmondta: abból az előfeltételből kell kiindulni, hogy 

a határon túli románok etnikai identitáshoz való joga nem képezheti alku tárgyát. 

„Az európai törvények világosan megállapítják, hogy a tagállamoknak szuverén joguk megvédeni és támogatni állampolgáraikat, bárhol is éljenek, így nem képezheti alku tárgyát, hogy milyen jogokat biztosít Bukarest a különböző országokban élő románoknak” – mondta Diaconescu. 

Diaconescu a magyar igazolvány példájára hivatkozott, 

kijelentve: nem látja, mi akadályozza Romániát, hogy kezdeményezze ő is a román igazolványt az állampolgárság megadását megelőző lépésként. Ennek két haszna lenne szerinte, egyrészt abban erősítené meg a határon túli románokat, hogy megőrzik az anyaországgal való kapcsolatukat, bárhol is éljenek, másrészt arra kényszerítené a romániai állami intézményeket, hogy bizonyos speciális jogokat biztosítsanak az igazolvánnyal rendelkező románoknak. Diaconescu szerint a román igazolvány elsősorban azon román közösségekkel teremthet közvetlen kapcsolatot, amelyek nem EU-tagállamokban élnek.
 
A marosfői táborban egyebek mellett arról hangzottak el előadások, hogy mennyi pénzt költ Románia saját kisebbségei támogatására, és mennyit költ a határon túli románokra. Az előadók közül többen megállapították, hogy  

a határon túli románoknak az egytizede jut 

annak az összegnek, amit Románia a területén élő nemzeti kisebbségekre fordít. Ezt az aránytalanságot „természetellenesnek és elfogadhatatlannak” nevezték. 
 
(fotó forrása: paginadepolitica.ro)

Hirdetés