Brüsszelbe „utazott” az omladozó brádi vasútállomás ügye

Uniós segítséget kérnek a Monarchia idején épített, a román hatóságok által teljesen elhanyagolt ingatlan megmentésére.
Hirdetés

Brüsszelig jutott el a brádi vasútállomás ügye. Az egyik helyi civil szervezet képviselője ugyanis az EU-nál jelentette fel a román államot a műemléknek számító Hunyad megyei állomásépület elhanyagolása miatt.

Néhány brádi lakos júliusban utcai tüntetést szervezett a vasúti állomás megmentéséért. A helyi önkormányzat hivatalosan is felszólította a közlekedési minisztériumot, hogy mentse meg az évek óta elhanyagolt állomást az összeomlástól, mivel az épület a CFR tulajdonát képezi. Semmilyen előrelépés sem történt. Ennek nyomán Raul Florin Matei Brüsszelhez folyamodott, az EU-hatóságok válaszlevélben arról értesítették a brádi fiatalembert, hogy tudomást szereztek az ügyről, s megvizsgálják, hogy bevonható-e az uniós intézmények hatáskörébe.

A brádi állomás még a millenniumi ünnepségek idején, 1896-ban épült, az akkoriban divatos klasszicista stílusban. Az azóta eltelt majdnem 120 év alatt semmilyen felújítás sem történt, az épület lassan az összeomlás szélére került, a szó szoros értelmében, noha az országos műemlékek listáján is szerepel.
 

Hirdetés