Victor Ponta sorsa egyetlen áfa-százalékponton múlik

Legalábbis látszólag. Lényegében egy politikai játszmában alakítja a labda szerepét. Kérdés, sikerül-e végre messzire rúgni a pályáról. Lényeglátó elemzés Sebastian Zachmann tollából.
Hirdetés

Victor Ponta kormányfő bejelentette: nem mond le, amíg az áfa megmarad legfeljebb 20 százalékosnak. De a PNL, a PSD és az UNPR akár egy 21 százalékos mértékben is megállapodhatnak, ezzel kikényszerítve Ponta távozását, és ugyanakkor Johannis kérését is teljesítenék, nevezetesen, fedezni tudnák a költségvetési hiányt.

Victor Ponta kormányfő a hazatérése utáni első tévés megjelenésében bejelentette, hogy a Victoria-palotában marad, és ezzel azokat a szóbeszédeket kívánta megcáfolni, melyek szerint már kifelé áll a szekere rúdja. „Lemond a kormány éléről?”, kérdezték Victor Pontától a jó barátja, Sebastian Ghiţă tulajdonában lévő România TV egyik műsorában.

„Nem. 2016 decembere egy kicsit odébb van”,

válaszolta a kormányfő, azt mutatva, legalábbis a nyilatkozatok szintjén, hogy végig akarja vinni a mandátumát.

„Felmerült önben, hogy lemond a kormányfői tisztségről?”, kérdezték még Pontától. „Mielőtt elmentem volna szabadságra, volt egy nagyon világos beszélgetésünk a PSD Végrehajtó Bizottságában. És van még valami: az én esetemben már nem személyes ügyről van szó, hanem arról, hogy nem azért vagyok a tisztségemben, mert ez valamilyen családi örökség, hanem mert ötmillió ember az USL-re szavazott és a parlamenti többség támogatott. Nyilvánvaló, hogy ha a PSD már nem támogat, akkor nem maradok a tisztségemben, válaszolta a miniszterelnök. Victor Ponta sorsa, ahogy azt maga is mondta, gyakorlatilag a párttól függ, vagyis Liviu Dragneától, attól a személytől, aki bár csak ideiglenes elnök, mégis viszi a prímet a PSD-ben.

Egyes politikai források szerint Liviu Dragnea választási megfontolásokból idén ősszel ellenzékbe vinné a pártját. A PSD jelenleg szabadesésben van a felmérésekben, és ahhoz, hogy maradjon még esélye a jövő évi választásokra, Dragnea kész lemondani a pénzcsapról, hogy ellenzékből vághasson neki a kampányoknak. De ehhez a PSD-nek egy némileg hihető ürügyre van szüksége, az adótörvény pedig tökéletes esélyt jelenthet Liviu Dragnea számára a jelenlegi parlamenti többség szétverésére. És úgy tűnik, Victor Ponta is tudatában van annak, hogy a két hét múlva tervezett és az adótörvény miatt összehívott rendkívüli ülésszak az utolsó kormányfői előadása lehet.

„Politikai játék lesz”

Gabriel Oprea kezdeményezésére augusztus 19-én fog találkozni minden párt vezetője, amihez az szolgál ürügyül, hogy kompromisszumos megoldást kell találniuk az adótörvény ügyében. „Az adótörvényről szóló vita nem az adótörvényről szól. Az adótörvényről szóló vita egy Victor Pontáról szóló vitává változott. Másképp mondva, arról fognak vitázni, hogy megtartják-e még a kormány élén Victor Pontát, vagy sem. Politikai játék lesz”, mondja Dan Ionescu politikai elemző. „Az áfa-csökkentés mértékéről fognak tárgyalni. A liberálisok is engedni fognak egy kicsit, mert különben nevetségessé válnak, nekünk pedig érveket kell találnunk arra, hogy miből fedezzük az így keletkező költségvetési hiányt”, mondják PSD-s források.

Ahhoz, hogy az adótörvény vitájából tisztán kerülhessen ki, a PNL-nek el kell fogadnia egy kompromisszumos megoldást, hiszen ő javasolta az áfa 24-ről 19 százalékra csökkentését, a PSD pedig belement. Mivel Klaus Johannis visszaküldte az adótörvényt a Parlamentnek, a PNL abban a kellemetlen helyzetben találta magát, hogy meg kell magyaráznia, az általa javasolt és meg is szavazott adólépéseket miért nem fogadja el az az elnök, akit ők támogattak a kampányban. Így aztán a PNL talán azt fogja javasolni, hogy csak 20 százalékig csökkentsék az áfá-t.

Hirdetés

„Ha a PNL-sek azt mondják, hogy jó a 20 százalékos áfa, amennyit a kormány eredetileg mondott, akkor nagyon jó és alkalmazzuk”, mondta Victor Ponta a România TV-ben, ami azt mutatja, hogy gyanítja, mire készülnek a liberálisok. „Ha a politikai vezetők azt mondják, hogy 21 százalékos áfá-t akarnak, akkor azt is végrehajtja?”, kérdezték még Pontától a műsorban.

A kormányfő hebegett valamit,

de nem adott konkrét választ. Amikor nyíltan megkérdezték tőle, hogy lemond-e a tisztségéről, amennyiben a konzultálások során a pártvezetők az áfa 21 százalékra csökkentéséről döntenek, Ponta újra inkább a kifogásokat kereste az egyenes válasz helyett. „Milyen körülmények között adná fel és mondana le? 100 százalékosan megbízik a pártban?”, erősködött a műsorvezető. „A politika az politika”, válaszolta Ponta, de ezzel csak még jobban a PSD-ben keringő szóbeszédeket táplálta.

Eseti koalíció: PSD, PNL, UNPR

Párton belüli források szerint Liviu Dragnea csak három százalékpontos, áfa-csökkentést fog javasolni a politikai vezetőknek, vagyis 21 százalékig, amiről Victor Ponta hallani sem akar. Gabriel Oprea és Alina Gorghiu pedig Dragnea mellé állhatnak, arra hivatkozva, hogy ez egy fenntarthatóbb megoldás. Konkrétan, az állami költségvetésben egy százalékpont 1,8 milliárd lejt jelent. Egy ilyenfajta érv Johannis elnöknek is megfelelhet, aki éppen erre hivatkozott: a túl nagy áfa-csökkentés által okozott lehetséges költségvetési hiányra.

Egy – mégoly időszakos – koalíció a PSD, a PNL és az UNPR között jó ok lehetne arra, hogy Victor Ponta áldozati szerepben tetszeleghessen és visszavonuljon a kormány éléről, arra hivatkozva, hogy ő az áfa drasztikus csökkentését javasolta, de a párt nem támogatta ebben. Ezáltal Victor Ponta elegánsan kikerülhetne egy rendkívül nehéz helyzetből, Liviu Dragnea pedig megszabadulhatna Pontától, majd kivezethetné a pártot a kormányból. „Liviu terve nagyon világos. Meg is mondta nekünk: ha nem vonulunk ellenzékbe, akkor semmi esélyünk sem lesz a választásokon, mondták PSD-s források.

Ponta visszavonulási döntése egybeeshet azzal a nappal, amikorra újra berendelhetik a DNA-ra (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.), mert az ügyét vizsgáló ügyész ezen a héten szabadságon van, de pontosan két nappal a politikai vezetők konzultálása előtt visszatér.

Hirdetés