Markó: nincs igaza a román külügynek

Zákonyi Botond magyar nagykövet interjújában pedig semmi rendkívüli nincs. Ennyi.
Hirdetés

Nem járt el helyesen a román külügyminisztérium, amikor beidézte a magyar nagykövetség illetékesét Zákonyi Botond nagykövet interjúja miatt – jelentette ki az RFI rádiónak Markó Béla, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, volt szövetségi elnök. Hozzátette: a mostani feszültség pedig a 90-es éveket idézi fel benne.

Úgy vélte, az ukrajnai helyzet, illetve a bevándorlók miatt sem Magyarországnak, sem Romániának nem érdeke a konfliktus. „Egy ilyen időszakban nem kellene mesterségesen konfliktushelyzetet teremteni. A román külügyminisztériumnak nincs igaza, amikor minden, a romániai magyarokkal kapcsolatos véleményt elutasít” – szögezte le a politikus.

Hozzátette: jelenleg nincs hivatalos párbeszéd Magyarország és Románia között, pedig mindkét ország érdeke az együttműködéslenne . Markó Béla egyúttal kijelentette: a magyar illetékesek részéről nem hiba , hogy az autonómiáról beszélnek, mivel azt nem lehet kényes témának tekinteni. „Valaha kényes téma volt, de 2015-ben nem szabad annak lennie. Miért ne beszélhetnénk az autonómiáról? Elolvastam a magyar nagykövettel készült interjút, és nem tűnt úgy, hogy bármi rendkívülit mondott volna”- hangsúlyozta Markó.

Hirdetés