Mihály király kitagadta az unokáját

Miklós herceg többé már nem herceg és trónörökös sem lesz.
Hirdetés

Mihály román király visszavonta a Románia hercege címet unokájától Miklóstól, és kizárta az örökösödési vonalból is. A király augusztus elsején írta alá az erről szóló dokumentumot – tájékoztatott hétfőn a király sajtóirodája.

A közlemény szerint Mihály király a döntését a jövő Romániára gondolva hozta meg, amikor lánya, a mostani trónörökös, Margit hercegnő már nem él majd.

Az döntés okairól Mihály király csak annyit mondott a közlemény szerint, hogy „az akkori idők királyi családjának és a román társadalomnak olyan kormányzásra van szüksége, amely a szerénység jegyében, kiegyensúlyozottan, erkölcsi elvek szerint és a másikra figyelés jegyében történik”.

Miklós egykori herceg – Nicholas Medforth-Mills – Mihály király második lánya, Ilona hercegnő fia. Nicholas 2010. április elsején kapta a Románia hercege címet, harmadik trónörökösként (az elsőszülött Margit hercegnő, és anyja, Ilona hercegnő után).

Hirdetés

Az egykori herceg az utóbbi években erőteljesen megjelent a nyilvánosságban. Idén márciusban részt vett egy az olvasást népszerűsítő kerékpártúrán, iskolákat és egyéb létesítményeket látogatott. A volt herceget tavaly decemberben fogadta II. Erzsébet angol királynő is.

Nicholas Medforth-Mills Ilona hercegnő első házasságából származik. Apja a 2002-ben elhunyt dr. Leslie Medforth-Mills, brit egyetemi tanár és ENSZ-szakértő.

Hirdetés